Svenska pellets, briketter, skogsflis, returträ och grot har gått från att vara en mysfaktor till en miljardindustri i takt med den av Ryssland framtvingade el- och energikrisen i Europa.

ANNONS

I Polen varnar myndigheterna befolkningen för de giftiga gaser som uppstår när man eldar sopor som plast och annat i sina kaminer hemma.

Detta eftersom andra, säkra bränslen är för dyra för vanliga hushåll.

MISSA INTE: Nordea rasar mot bråddjupet på fredagen: Bankkris i Europa [Dagens PS]

Kris och panik

Energikrisen har slagit hårt mot hela EU och i Sverige har den inte gått riktigt lika långt.

Sverige är inte lika beroende av rysk gas för att värma husen som våra sydliga grannländer. Tillgången på både vattenkraft och trä från de stora svenska skogarna har varit en räddare i nöden.

Dyr ved när el rusar

Men som med allt annat bränsle har priset på vedprodukter har rusat. Energiföretagens Raziyeh Khodayari är sakkunnig och blev intervjuad av DN:

”Det är en perfekt storm vi har hamnat i på grund av många faktorer”, säger Raziyeh Khodayari.

Priserna i Sverige drivs upp av läget på kontinenten. Men krisen har också gjort efterfrågan av svenskt skogsbränsle rusat i övriga Europa:

ANNONS
ANNONS

El- och gaspriset

”Höga elpriser och ökad osäkerhet kring gaspriser och försörjningstrygghet har lett till ökat bränslebehov för små villapannor och i kraftvärmen. Och då pratar jag inte om Sverige, utan om Europa, säger Raziyeh Khodayari till tidningen.

Vedbrasorna i de svenska hushållens kaminer har tidigare varit en mysfaktor. Men med sänkta inomhustemperaturer på grund av de rusande elpriserna har det också blivit en viktig energikälla, och många villaägare hamstrade ved inför den nalkande vintern 2022.

Efterfrågan rekordhög

Men då ökade också efterfrågan på svensk ved, som räknas som ett biobränsle, i övriga Europa.

”Vi har sett även i Sverige att under vintern så började villaområden hamstra ved. Det är exakt samma trend över hela Europa. Så det handlar inte bara om den stora marknaden för kraftvärme och fjärrvärme, utan också pellets och bränsleved som vanligt folk använder. Ett exempel är Italien som var världens största förbrukare av villapellets under 2021”, säger Raziye Khodayari.

Säljer ingen skit

En av företagarna som sålde rekordmycket ved var Anders Tidlund, som även han blev intervjuad av DN:

”Jag säljer inte gran och tall, ingen sån skit. Det kan du få skorstensbrand av”, säger han och fortsätter:

”Innan var ved mer för mysfaktor, men nu har det gått över mer till uppvärmning på grund av elpriserna. I augusti fick jag stänga ner hemsidan, jag hann inte med, det fanns inte. Det var sånt fruktansvärt tryck så det var helt galet”, säger Anders Tidlund.

Big business

Tidigare år sålde man små säckar som kunde få plats i bageutrymmet på kombin. Men nu vill man köpa kubikmetervis med björkved, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Det här är big business” säger en kund till tidningen, efter att ha köpt en kubikmeter björk.

Läs mer om el- och energikrisen:

Regeringens stora el-hemlis [Dagens PS]

Höga elpriser oroar 9 av 10 konsumenter [Dagens PS]

Sjabblet med elstödet drabbar tusentals [Dagens PS]

Efter regeringens blunder: Företagare fick fel elstöd – slipper betala tillbaks jättebeloppen [Dagens PS]