Vi kommer kanske aldrig få veta vilka de tio privatpersoner som fick mellan 300 000 och 800 000 kronor i elstöd i mars – motsvarande uppåt 77 villors förbrukning av el för ett enskilt hushåll. Detta eftersom regeringen och SD röstade för sekretess i tjugo år framöver.

ANNONS

I januari beslutade regeringen med Sverigedemokraternas hjälp ett majoritetsbeslut om att hemlighålla vem som fått elstödet i tjugo år framåt. Det innebär att vi kanske inte får veta vem som fick nästan 800 000 kronor i elstöd till sitt enskilda hushåll – motsvarande elförbrukningen för 77 normalstora villor i södra Sverige, innan 2040-taltet.

MISSA INTE: Han fick 800 000 kronor i elstöd – för sin hushållsel [Dagens PS]

Omöjligt att ta reda på

Oppositionen röstade mot förslaget att hemihålla uppgifterna.

”När man ska betala ut så många miljarder kronor finns ett stort intresse att kunna följa upp hur stödet fördelas. Det kommer inte vara möjligt nu”, säger konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S).

Det har varit klurigt med elstödet. Det skulle betalas ut snabbt – innan 1 november var löftet under valrörelsen från den nuvarande statsministern Ulf Kristersson (M). Men så blev det inte.

Det skulle vara ett högkostnadsskydd – men så blev det inte heller.

Inte all el ersattes

Och de värst drabbade skulle få pengarna. Men exempelvis ishallen i Hudiksvall, som Aftonbladet rapporterade om, får inte en krona i företagsstöd eftersom de ligger i norra Sverige. Detta trots att de har haft lika höga elräkningar som södra Sverige under större delen av vintern, då räkningarna var som högst.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har vissa ”hushåll” fått hundratusentals kronor i privat elstöd i södra Sverige, trots att det är fullständigt orimligt att tänka sig att ett privat hem skulle ha en elförbrukning som motsvarar ett helt stadsdel av radhus eller villor.

Lagen trädde i kraft den 1 februari, vilket innebär att det är omöjligt att ta reda på för allmänheten eller pressen vilka som fått pengarna, om ingen ändrar lagen eller om de enskilda individerna kliver fram självmant.

10 personer fick 300 000 eller mer

Det är 10 privatpersoner som fått elstöd över 300 000 kronor för sin el, enligt Försäkringskassans siffror.

Uppgifterna kommer inte att komma ut innan 2043 enligt lagen.

”Odemokratiskt”

Lagrådet kritiserade lagförslaget eftersom man dels fick för kort tid på sig att ta ställning, men också för att sekretessen skulle innebära ”ett undantag från en av hörnstenarna i vårt demokratiska statsskick, nämligen rätten att få ta del av allmänna handlingar”, rapporterade SVT Nyheter. Ebba Busch (KD) är energiminsiter och svarade då såhär:

”Jag tar inte lätt på kritiken, men behovet av högt tempo väger tyngre. Det är så många som är i desperat behov av det här stödet nu”, sa energiminster Ebba Busch.

Förslaget har KU-anmälts av Centerpartiet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om el och elstöd:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Han fick 800 000 kronor i elstöd – för sin hushållsel [Dagens PS]

Extrem inflation drabbar främst barnfamiljer [Dagens PS]

Kvinnor dubbelt så bra på investeringar [Dagens PS]

Nu drabbas två av tre hushåll av räntesmockan [Dagens PS]