Ledande experter på tre storbanker varnar för en för stor räntehöjning – Riksbanken får också kritik för att ha sovit och vaknat för sent.

ANNONS

Nye Riksbankschefen Erik Thedéen har hittills inte yppat ett smack om vilken penningpolitik som Riksbanken tänker driva under hans ledning i det historiskt ekonomiskt ansträngda läget med en skenande inflation, som i för sig snart väntas ha nått toppen.

För det blev Thedéen på torsdagen tagen i örat av SvD:s Anders Billing, som Dagens PS uppmärksammade:

”Hök, duva eller höna mittemellan? Han har fortfarande inte sagt pip i frågan”, skrev Billing i en analys i tidningen om Thedéens bleka uppträdande.

Läs mer om det här: Rallarsvingen mot Erik Thedéen – duckar [Dagens PS]

Ekonomer på Sveriges tre största banker varnar nu i Dagens Nyheter Riksbanken för att följa sin prognos (och flera andra bedömares prognos) och vid nästa möte höja styrräntan med 0,5 procentenheter.

ANNONS
ANNONS

Bankekonomerna: Lugna ner er nu!

Sakta ner takten i räntehöjningarna är bankekonomernas budskap i DN.

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, råder Riksbanken att inte höja räntan alls.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tycker att en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter är tillräcklig.

Även Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, pekar på riskerna med en för stor höjning.

Räntehöjningarna slår mot hushåll och företag

”Riksbanken har räknat med att inflationen toppar nu men att de ändå behöver höja lite till, så en sänkning är inte aktuell”, säger Nyman till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Annika Winsth på Nordea ger Riksbanken en känga för att ha varit för sena med att påbörja räntehöjningarna. Det borde skett redan 2015, anser hon.

När styrräntan höjs spiller det över på redan hårt pressade hushåll som får betala högre räntor för bolån och konsumtionslån. Även räntorna på andra typer av lån, exempelvis företagslån, stiger.

Läs även: Brakförlust – räntespöket drabbar Riksbanken [Dagens PS]