Erik Thedéen gjorde enligt SvD ett blekt första framträdande som ny riksbankschef och avslöjade inte ett uns av Riksbankens planer i ett extremt ansträngt läge.

ANNONS

Det var i samband med det nyligen avslutade riksbanksseminariet i Stockholm där centralbankschefer runt om världen, däribland amerikanska Feds Jerome Powell, hade slutit upp till avgående riksbankschefen Stefan Ingves sorti som Erik Thedéen enligt tidningen uppträdde otydligt i stället för att berätta det minsta av vad Riksbanken tänker göra i det historiskt ekonomiskt prekära läget.

Läs mer om Powells uttalanden i Stockholm: Det sa Jerome Powell på visit i Stockholm [Dagens PS]

Även: Powell: Penningpolitiken ska inte styras av klimatmål [Dagens PS]

Svenska Dagbladets Anders Billing avlossar stora kanonen och konstaterar att Sverige, trots högsta inflationen på över 20 år, fortfarande står frågande till hur Riksbanken under sin nye chef Erik Thedéen tänker agera, ”vi har ingen aning”, skriver Billing i en analys.

Erik Thedéen anklagas för att ducka frågorna

Thedéen har hela tiden ”duckat” för frågorna om vilken penningpolitik han avser att driva, enligt kritiken.

ANNONS
ANNONS

”Hök, duva eller höna mittemellan? Han har fortfarande inte sagt pip i frågan.”

Utan svar står marknad och medborgare i Sverige, slår SvD:s skribent fast och påminner om att landet dessutom fått en ny riksbankslag att förhålla sig till.

Enligt den ska Riksbanken, vid sidan av kampen mot inflationen, ”bidra till en balanserad utveckling av produktion och sysselsättning”, framgår det.

Riksdagens ledamöter beskylld för att vara flata

Riksdagens ledamöter får också en känga för att vara ”flata”, samtidigt som ovissheten växer.

Synen tycks vara, enligt Billing, att Riksbanken som alltjämt är en myndighet under riksdagen ”gör allt rätt”.

Kvar står den stora massan, totalt ovetande om hur ”det mest kritiska ekonomiskpolitiska läget på många år” ska mötas och bekämpas.

ANNONS
ANNONS

Sveriges centralbank är, enligt attacken, oerhört känslig för inskränkningar men är samtidigt inte sen att uppträda högljutt.

Snart, den 9 februari, kommer Riksbankens nya räntebesked men innan dess, 31 januari, är Erik Thedéen kallad till riksdagens finansutskott.

Då är tidningens förhoppning att han ska ”bekänna färg”.

Läs även: SEB-topp: Svag krona Riksbankens fel [Dagens PS]