När matpriserna sticker iväg tvingas vi omvärdera våra matkassar och finna ersättare till forna favoriter. När oxfilén får stryka på foten, får sig gamla trotjänare som falukorven ett uppsving. 

ANNONS

Att inflationen färgar av sig på hushållskassan märks främst av på livsmedel av det mer lyxiga slaget, som till exempel färska grönsaker, fisk och svenskt kött.

Istället satsar de flesta konsumenter desto mer på utländska och enklare livsmedel tillsammans med varor på kampanj, enligt flera aktörer som TT talat med.

Falukorv istället för oxfilé

En av dem är Josefin Lundmark, marknadsdirektör på Ica Sverige, som menar att svensken nu äter ”mindre oxfilé och biff” till förmån för färs och falukorv, skriver Dagens Industri. 

En lättbegriplig strategi i tider av kris, som även visar sig på Jordbruksverkets statistik. Där framgår det att importen av kött ökade under de första nio månaderna i fjol, vilket talar för att vi som konsumenter väljer utländskt kött framför svenskt för att hålla vår budget i schack.

Mindre frukt och grönt

Som tillägg till detta köper vi även färre varor än tidigare, vilket delvis visar sig på vår konsumtion av frukt och grönt.

”Vi ser att försäljningen av frukt och grönt har mattats av delvis, det kanske är så att man väljer färre tomater, färre äpplen, färre gurkor. Ibland kan vi till och med se att man köper mindre förpackningar”, säger Josefin Lundmark.

Vill du läsa mer om matpriser och privatekonomi? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:

Svensk konsumtion överraskar ekonomer [Dagens PS]

Svantesson sågar pristak på mat: ”Fel väg” [Dagens PS]