Skatteverket upptäcker att många vill göra ogiltiga reseavdrag i deklarationen. Pandemin har gjort att fler tar bilen till jobbet, men då missar de att avdragsreglerna är annorlunda för bil.

ANNONS

Rekordmånga deklarerade redan den första dagen som deklarationerna öppnades i Skatteverkets webbtjänst, konstaterar myndigheten.

Men det är också en del som gör misstag. I år skapar pandemin extra förvirring. Reglerna för avdrag har inte ändrats i och med coronarestriktionerna, men det har arbetsvanorna. Därför är många löntagare inte säkra på vad som gäller i den nya situationen.

Under förra året följde många rekommendationerna om att undvika kollektivtrafiken och tog därför bilen till jobbet. Det har blivit en källa till missförstånd i deklarationen.

Den som åker med lokaltrafiken får nämligen utan förbehåll göra avdrag i deklarationen om kostnaderna överstiger 11 000 kronor. Men bilpendlare kan bara göra det vid en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med att använda kollektivtrafiken.

Krävs tidsvinst för avdrag i deklarationen

”Många som tar bilen missar att tiden som sparas för privata ärenden, till exempel att hämta och lämna barn på skola och förskola inte får räknas in, utan det är bara tiden för resa mellan hem och arbete som får räknas med”, säger Louise Hasslestad, deklarationssamordnare på Skatteverket.

”Dessutom räknar många på fel på antalet resdagar och avståndet mellan hemmet och arbetet.”

Skatteverket påminner också om att det i de flesta fall inte går att få göra avdrag i deklarationen för arbetsrum, även om du har arbetat hemma. Reglerna motsvarar det som gällde även före pandemin, och där gör man bara sådana avdrag i vissa fall.

ANNONS
ANNONS

Nu tipsar Skatteverket den som ska deklarera avdrag för resekostnader att använda beräkningstjänsten på myndighetens hemsida för att ta reda på om man har rätt till det eller inte.

Läs också:

Skatteverket har räknat fel – deklarationen stoppas [Dagens PS]
Missa inte dina avdrag – tusenlappar står på spel [Dagens PS]