Det är dags att deklarera och det är värt mödan att se över vilka avdrag du kan göra – och kanske dra in några tusenlappar extra.

ANNONS

Deklarationsexperten Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, tipsar i Expressen om 13 avdrag som du eventuellt kan göra i årets deklaration i stället för att bara signera den förtryckta blanketten digitalt.

Till att börja med med handlar det om ränteavdrag. Om ni är två som står på lånet kan den som inte betalat tillräckligt med skatt eller nått maxtaket 100 000 kronor föra över ränteavdraget till den andra.

Har du använt rot- och ruttjänster är högsta avdraget för rot 50 000 kronor och för rut 75 000 kronor och tillsammans är maxavdraget för rot och rut 75 000 kronor per person och år.

Där utöver kan du få skattereduktion för grön energi, liksom om du säljer en bostad med förlust.

Vid vinst i bostadsaffären kan du skjuta upp skatten genom att begära uppskov.

Du som sparar till pension i en privat pensionsförsäkring kan göra avdrag för det.

Reseavdrag är också möjligt, där kan du läsa mer på Skatteverket vad som gäller, exempelvis vid resor till och från arbetet.

Reseavdrag vid tjänsteresor, traktamente för ökade levnadskostnader kan vara skattefri om det arbetsgivaren betalar ut inte överskrider Skatteverkets schablonbelopp.

ANNONS
ANNONS

Kolla även vad som gäller vid försäljning av värdepapper, gåvor, om du använder mobiltelefon, dator och surfplatta i tjänsten, arbete i hemmet och uthyrning av din privatbostad, tipsar Christina Sahlberg i Expressen.

Tusenlappar står på spel.

Läs även: Förhandla om boränta – så gör du [Dagens PS]