Det lönar sig för pensionen om du jobbar länge. Men vår pensionsålder skiljer sig ändå mycket åt mellan olika yrken. Kvinnor i yrken som generellt sett har låg lön går också oftare i pension tidigt – och får då ännu lägre pension.

ANNONS

Under 2021 var medelpensioneringsåldern i Sverige 64,9 år, vilket kan jämföras med 65,0 år under 2020 och 64,6 år under 2019. Det visar en ny rapport, Pensionsåldrar och arbetslivets längd, från Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten visar också att pensionsåldrarna skiljer sig åt inom de tio vanligaste yrkena bland kvinnor respektive män.

I de tio vanligaste yrkena för kvinnor skiljer det 1,3 år i hur tidigt respektive sent man går i pension. För männen är skillnaden 1,1 år. Det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Pensionsålder i de tio vanligaste yrkena för kvinnor:

Vårdbiträden har lägst genomsnittlig pensioneringsålder i kvinnodominerade yrken och organisationsutvecklare, utredare och HR-specialister har högst pensionsålder, konstaterar Pensionsmyndigheten.

Pensionsålder i de tio vanligaste yrkena för män:

Bland män går snickare, murare och anläggningsarbetare i genomsnitt i pension tidigast. IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare har den högsta pensionsåldern.

ANNONS
ANNONS

Pensionsålder viktig för ekonomin

”Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut”, säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten i pressmeddelandet.

Allra högst pensionsålder är det i två mer ovanliga yrken, som därför inte är med i sammanställningen. Universitets- och högskolelärare har den enskilt högsta pensionsåldern på 66,9 år för kvinnor och 67 år för män. Läkare går i pension nästan lika sent – vid 66,8 respektive 66,5 är.

Läs också:

Pensionsmyndighetens kritik mot garantitilläggen framfördes inte [Dagens PS]
Börsen vägen till sköna tusenlappar mer i pension [Dagens PS]