Remisstiden för förslaget om garantitillägg till de pensionärer som har lägst pension var ovanligt kort och viktig kritik ströks i remissvaret till regeringen.

ANNONS

Enligt Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr gör garantitillägget att det blir mindre lönsamt att arbeta och för vissa blir pensionen lägre om de arbetar ett år till, det rapporterar Tidningen näringslivet.

Daniel Barr menar att det skulle bli enklare och billigare att förbättra pensionerna genom att höja garantipensionen.

”Det skulle bli enklare och billigare samtidigt som det skulle göra det lättare för oss att informera om pensionssystemet. Det är redan väldigt komplext och det blir inte precis enklare av att ytterligare en förmån läggs till”, säger han till Tidningen näringslivet.

Remisstiden för förslaget om garantitillägg var ovanligt kort, regeringen satte den till två veckor. Därför häll Pensionsmyndighetens styrelse ett extra möte och beslutades att myndigheten skulle säga nej till förslaget på grund av att det finns billigare sätt att ge de sämst ställda pensionärerna en höjning.

Pensionsmyndigheten gjorde en konsekvensbeskrivning, men när den var klar ville myndighetens styrelse att den del av konsekvensbeskrivningen som visade på att garantitillägget skulle påverka incitament för arbete, respektavstånd och marginaleffekter skulle strykas helt.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Satsningar på vård, bönder, flyktingar och försvar i vårbudget [Dagens PS]