Nu ändras räntan på CSN-lånen vilket berör många. Prognosen för nästa år är att räntan blir 1,09 procent – men hur just ditt lån påverkas beror på när du tog det. 

ANNONS

I många år var räntorna på studielån hos CSN rekordlåga. Men i år höjdes räntan från 0 till 0,59 procent och nästa år beräknas den bli 1,09 procent.

Anledningen är att staten tidigare täckte upp med skattemedel för de cirka 60 000 personer som inte betalar tillbaka sina studielån. Men från och med i år förändras detta och övriga personer som har studielån ska stå för kreditförlusterna genom påslaget på 0,45 procentenhet – vilket gör att räntan kommer att bli högre framöver. Det rapporterar Dagens Nyheter.

CSN-räntan höjs bara en gång om året, till skillnad från boräntorna, och beräknas på ett genomsnitt av statens upplåningskostnader under de senaste tre åren. Eftersom det inte med säkerhet går att säga hur statens upplåningskostnader kommer att utvecklas, är det svårt att göra säkra prognoser för hur räntan kommer att bli längre fram.

I CSN:s uppdrag ingår att ge regeringen prognoser för räntan fyra gånger per år, och det senaste tillfället var i oktober 2022.

Hur just ditt lån påverkas av en höjd ränta beror på när du tog det. För lån som är tagna efter den 1 juli 2001 höjs årsbeloppet. För lån tagna mellan den 1 januari 1989 och den 30 juni 2001 påverkas återbetalningstiden.

Missa inte: 

ANNONS
ANNONS

CSN höjer räntan – dyrare studielån efter årsskiftet [Dagens PS]

Rekordmånga behövde låna för att fira jul [Dagens PS]