Mer än var tredje tog lån för att fira jul, med i snitt 16 000 kronor, enligt nya siffror från Mastercard. Julskulderna når sina högsta nivåer på åtta år. Här listar vi de bästa tipsen för inte fastna i skuldfällan.

ANNONS

Fler än någonsin behövde låna för att få julen att gå ihop i USA i fjol – 37 procent.  Och det kommer ta mer än 5 månader för många av julfirarna att betala av de kreditskulder som de drog på sig under julledigheten.

Det skriver nyhetssajten CNBC, som fokuserar på affärsnyheter.

Handeln ökade trots inflationen

Siffrorna kommer från kreditkortstjänsten Mastercard som presenterat konsumentstatistiken för julhandeln.

Handeln ökade med 7,6 procent jämfört med tidigare år, om man mäter perioden mellan 1 november och 24 december.

LendingTree är en annan kredittjänst, som visade att var tredje amerikan behövde ta lån och krediter för att betala för julbestyren. Och snittskulden som uppstod var 1549 dollar, över 16 000 kronor, enligt undersökningen.

Skuldberget biter sig fast

Och de tillfrågade säger att de kommer behöva mer än 5 månader för att betala av skulderna de drog på sig för att fira jul.

CNBC erbjuder flera tips för att ”gräva sig ut ur skuldberget innan jul”, som de beskriver det.

ANNONS
ANNONS

I november hade kreditanvändandet redan nått sina högsta nivåer sedan millenieskiftet, enligt en kreditmätning av den amerikanska centralbanken. De flesta hushåll har redan 9 000 dollar, över 90 000 kronor, i kreditunderskott. Genom att betala av julskulderna innan sommaren kan man lindra räntekostnaderna som äter upp hushållskassan nu när styrräntan höjts till de högsta nivåerna på åratal.

CNBC erbjuder flera tips för att ”gräva sig ut ur skuldberget innan jul”, som de beskriver det.

Nyårslöfte

Att betala av hela julens skulder på 3-5 månader skulle kunna vara ditt nyårslöfte.

”Om du har ont om pengar idag så planera för imorgon”, sade förmögenhetsstrategen Nicole Cope och föreslår att man startar det nya året med att betala av det dyraste kreditkortet först för att lätta på räntesnaran. Om man kan sätta ett mål på att betala av kortet på 3-5 månader vore det en bra start.

Ta ett lån

Du kan samla dina skulder genom att ta ett privatlån som täcker kreditskulderna, och sedan betala av dem. På det sättet kan du få en bättre överblick över vilka ränteutgifter du har varje månad och det blir lättare att planera för avbetalning. Men det sänker också dina räntekostnader eftersom lån har lägre räntor än kreditkort.

Men det bygger på att man inte spenderar pengarna man lånat. Pengarna ska gå till att betala av kreditkorten och inget annat, skriver CNBC.

Köp nu, betala sedan – inte alltid smart

Du som har köpt en julklapp med en av köp nu, betala sedan-tjänster kanske inte kollade så noga i villkoren. Det kan vara så att de lockade dig att ta lånet genom att säga att det var räntefritt. Men lånet kan mycket väl ha speciella regler inskrivna, som kräver att du betalar straffränta om du missar betalningen du skrivit under.

ANNONS
ANNONS

Dubbelkolla alltid villkoren när du skriver upp på ett sånt lån.

Se hela listan med tips i CNBC:s artikel här.

Läs mer om skuldberget:

Sverige allt mer splittrat [Dagens PS]

Allt fler bolag fast i skuldberget [Dagens PS]

Techslakten fortsätter 2023 – hundratals redan varslade [Dagens PS]