Skaffade du också hund eller katt när pandemin påbjöd hemmajobb och du behövde sällskap? Om du bor i BRF kan det vara bra att veta vad som gäller för din nya familjemedlem.

ANNONS

Det är faktiskt möjligt att tvingas flytta om du bor i en bostadsrätt och inte tar hand om din hund eller katt på rätt sätt. Det konstaterar SBC – Sveriges Bostadsrättscentrum – i ett pressmeddelande.

Ett djur som är högljutt, stör ordningen, smutsar ner på gemensamma ytor i din BRF eller på annat sätt uppfattas som ett besvär av dina grannar, kan i slutändan leda till en så kallad förverkandegrund, skriver SBC. Då blir du tvungen att flytta om frågan inte löser sig. Men så långt brukar det inte behöva gå.

Att till exempel lära sin hund att sluta skälla sent på kvällen kan vara svårt, men gör en enorm skillnad. Från föreningens sida är det viktigt att sätta upp tydliga regler och kommunicera om dem.

BRF kan tvinga störiga djur och ägare att flytta

”Vi har märkt en ökning av frågor gällande vilket ansvar man har som husdjursägare och vilka regler som gäller. Det råder även en tvekan bland bostadsrättsägare om hur föreningen ska agera när husdjuren stör. Vi rekommenderar därför landets föreningar att vara extra tydliga med vad som gäller för husdjuren i dessa tider när vi återgår till våra fysiska arbetsplatser”, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB i ett pressmeddelande.

Din BRF har rätt att tillsätta egna ordningsregler när det gäller djur. Det kan handla om att djur måste hållas kopplade och att man inte får rasta sina hundar eller katter på gården, till exempel.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Återgång till kontor stressar hunden (Dagens PS)