Nya siffror pekar på att priserna på bostadsrätter stiger och det rör sig om en uppgång på 1,6 procent i Stockholm i augusti.

ANNONS

I augusti gick priserna på bostadsrätter upp med 1,6 procent, vilket motsvarar 1 procent säsongsrensat, enligt Danske Banks boprisindikator, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt i en artikel på bland annat Di.se.

Efter ett tapp i juli, vilket är fullt normalt, tycks priserna på bostadsmarknaden nu stiga igen, undantagna de allra största lägenheterna på minst 100 kvadratmeter.

Oklart vilken effekt återinfört amorteringskrav får

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank i Sverige, kommenterar de stigande bostadsrättspriserna i augusti så här:

”Om detta är ett resultat av en minskad ’pandemieffekt’ eller ej återstår att se. Vilken effekt det återinförda amorteringskravet kommer att ha på bostadspriserna kommer vi dessutom få svar på under de närmaste månaderna”.

Dagens PS berättade förra veckan att boprisrallyt med mer skuldtyngda hushåll oroar Finansinspektionen.

Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att hushållens bostadslån, som står för 82 procent av lånestocken, nu har en årlig tillväxttakt på 6,4 procent.

SBAB:s chefsekonom inte orolig

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, är inte lika bekymrad över skuldsättningen:

ANNONS
ANNONS

”Sett till den enorma prisuppgången på bostäder under pandemin är inte upp­ gången i hushållens bolåneskulder anmärkningsvärt stor”, anser han.

Dagens PS har tidigare berättat att svensk bostadsmarknad fick en rivstart i augusti, enligt analysföretaget Valueguards siffror.

Dessa visade att under första halvan av augusti gick priserna på bostadsrätter i Stockholm upp med 0,7 procent och i Göteborg med 0,6 procent, jämfört med i juli.