Boprisrallyt fortsätter och hushållens lån är rekordhöga. FI varnar för skuldberget som snabbt växer.

ANNONS

Statistiska Centralbyrån, SCB, visar genom ny statistik som lades fram på torsdagen att hushållens bostadslån, som står för 82 procent av lånestocken, nu har en årlig tillväxttakt på 6,4 procent.

Hushållens lån har ökat med 6,3 procent under det senaste kvartalet, vilket är 1 procent­ enhet högre än motsvarande kvartal förra året.

Nettoupplåningen för hushållen, som är nytagna lån minus amorteringar, hamnade på 94 miljarder kronor under det för­sta kvartalet –  en ökning med 30 miljarder kronor.

FI varnar för skuldberg

FI har länge varnat för det växande skuldberget genom boprisrallyt. Den oron lär inte försvinna med den nya statistiken, tror Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

”Inte minst sett till hur de nyligen kommunicerade i samband med diskus­sionen kring att lättnaden från amorte­ringskravet snart tas bort”, säger han till Di.

Robert Boije tycker dock inte att det växande skuldberget är något stort problem.

”Sett till den enorma prisuppgången på bostäder under pandemin är inte upp­ gången i hushållens bolåneskulder anmärkningsvärt stor.”

Konsumtionslånen ökar

Han ser mer allvarligt på frågan om att konsumtionslånen ökar.

ANNONS
ANNONS

”Det bör man hålla ett extra öga på”, säger han och tillägger:

”Före pandemin slog till låg de på historiskt sett höga tal under flera år och efter en dipp under coronaåret ser öknings­takten nu ut att vara på väg upp snabbt igen.”

Läs mer: Fler hushåll tror nu på fallande bopriser