Dagens PS

Fler hushåll tror nu på fallande bopriser

hushåll bopriser
Allt fler svenska hushåll räknar nu med fallande bopriser framöver. Det visar SEB:s boprisindikator för augusti. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 aug. 2021Publicerad: 09 aug. 2021

Allt fler svenska hushåll räknar nu med fallande bopriser framöver. Det visar SEB:s boprisindikator för augusti.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB:s Boprisindikator minskar med hela 23 enheter i augusti, från 62 till 39, vilket innebär att fler tror tror på fallande bopriser.

På regional nivå ligger indikatorn mellan 30 och 52 enheter, enligt ett pressmeddelande.

Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar med 15 enheter till 53 procent jämfört med förra månadens 68 procent.

Andelen hushåll som tror på sjunkande priser det kommande året uppgår till 14 procent, en ökning med 8 enheter sedan föregående månad.

Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 4 enheter till 25 procent.

Fler tror att smärtgränsen är nådd

“Efter ett par månader av lugnare prisutveckling och en växande debatt om att bostadspriserna nått någon form av smärtgräns kom till slut en kraftig nedgång i hushållens boprisförväntningar. Det är dock fortfarande drygt hälften av hushållen som tror på stigande bostadspriser så det sista ordet är forfarande inte sagt vad gäller höstens boprisutveckling”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,48 procent, vilket är en marginell minskning med 0,01 procentenheter jämfört med föregående månad.

ANNONS

“Räntebeskeden och inflationsoron kommer och går men hushållens ränteförväntningar består. Hushållen verkar ha en bestämd uppfattning om att ränteläget inte kommer att förändras det kommande året och ligger kvar på ungefär samma nivå sedan början på 2020”, säger Américo Fernández.

Fotnot: Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Läs även: Därför slutar bostadspriserna att stiga

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS