Dagens PS

Därför slutar bostadspriserna att stiga

Bosadspriserna går inte längre upp enligt Bloomberg
Enligt analystjänsten Bloomberg har stimulanspaketen och bostadspriserna gått hand i hand - vad händer när stimulanspaketen avslutas? (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 02 aug. 2021Publicerad: 02 aug. 2021

Uppgången i de svenska bostadspriserna och den vidhängande belåningen framhålls av såväl Riksbanken som Finansinspektionen som faror i den svenska ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Men ökad belåning och husprisrally är inte unikt för Sverige. Och Riksbanken och de andra centralbankerna är medskyldiga till det här förloppet.

Korrelation med stimulanserna

Det visar analystjänsten Bloomberg som har satt utvecklingen för huspriserna i Europa i relation till ökningen av europeiska centralbankens (ECB) balansräkning. Det sistnämnda är ett resultat av de ekonomiska stimulanserna.

Det Riksbanken och andra centralbanker gör är att köpa bostadsobligationer. Det pressar ned räntan på bostadslånen och samtidigt ett tryck uppåt på bostadspriserna och därmed ökad belåning.

Stigit i tandem

Korrelationen mellan stigande bostadspriserna och ökningen i ECB:s balansräkning är i det närmaste total sedan finanskrisen. I diagrammet nedan är det Tysklands huspriser som utgör jämförelsen med ECB:s balansräkning, men det kunde lika gärna vara något land i Europa.

Huspriser enligt BloombergECB och huspriserna har stigit i tandem i hela Europa. Inklusive Sverige.

Bör flacka ut

ANNONS

Om den här korrelationen består så bör huspriserna flacka ut och, om centralbankerna står vid sitt ord, börja dala igen. Centralbankerna ska nämligen med start under 2022 minska stimulanserna.

Nästa steg är sedan att minska balansräkningarna och skulderna. Det var målsättningen efter finanskrisens stimulanser.

Men det infriades aldrig. Husägare bör nog hoppas på att se inte sker denna gång heller.

Relaterade artiklar:

Kraftigt fall för bostadspriserna i Stockholm. Dagens PS

Rekord för bolån hos Swedbank. Dagens PS

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS