Anticimex förutspådde att det skulle vara fler getingar i sommar jämfört med tidigare år. Men istället är det myrorna som angriper våra hus.

Som Dagens PS skrivit tidigare förutspådde Anticimex att sommaren 2020 skulle bli ett riktigt getingår. Men getingarna blev betydligt färre än väntat och istället har myrorna trivts extra bra i år. Angrepp av både hästmyror och svartmyror har ökat.

Anticimex har fått in fler ärenden om myror än vanligt i sommar. Oftast är det svartmyran som tar sig in i våra hem på våren men finns det mycket att äta stannar det även gärna under sommaren.

”Svartmyror är inte farliga men kan skapa obehag när de är många i ens hem. För att bli av med dem gäller det att hålla rent från mat samt torka bort de doftspår som de lämnar efter sig och som lockar till sig fler myror”, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Hästmyran kan försvaga husets konstruktion

Under sommaren har Anticimex även fått in flera fall av trädskademyror, bland annat hästmyran. Hästmyran är den största myran i Sverige och bygger sina bon i trä, vilket kan orsaka problem.

”Man ska alltid vara vaksam om man ser hästmyror inomhus eftersom de kan bygga bo i huset. Ett angrepp av hästmyror kan försvaga husets konstruktion och därav säkerheten för oss människor”, säger Håkan Kjellberg.

Anticimex tips för att undvika myror inomhus:

  • Förslut skafferivaror i täta förpackningar.
  • Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet.
  • Gå regelbundet ut med sopor.
  • Våttorka golv och andra ytor regelbundet så du blir av med myrornas doftspår.
  • Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in.
  • Misstänker du träskademyror inomhus bör du låta detta inspekteras.
  • Om du har stora problem med myror kan du kontakta Anticimex för mer hjälp.

 

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln här.

Läs även: Höghusflugan invaderar [Dagens PS]