Experter ger bostadstips inför marknaden i höst, och ett av råden är att inte drivas av spekulationslust, förvänta dig inget nytt extremrally.

ANNONS

”Låt traditionella faktorer som bostadsbehov och privatekonomi styra – inte spekulationslust. Man ska inte utgå ifrån att vi kommer ha ytterligare 20–25 procents uppgång de kommande åren och maxa sina kalkyler”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández till Dagens Nyheter.

Under onsdagsmorgonen har Svensk Mäklarstatistik kommit med nya siffror över prisutvecklingen på bostäder i augusti, vilket Dagens PS berättat, och statistiken visar på en svalare marknad än under sommarmånaderna.

I Storstockholm backade villapriserna 1 procent under månaden och stod stilla i övriga storstadsområden.

Priserna på bostadsrätter i landet gick upp 1 procent, men var oförändrade i Storstockholm medan priserna gick upp 1 procent på bostadsrätter i både centrala Stockholm och Göteborg.

SEB:s expert tror visserligen att hösten kan fortsätta starkt på marknaden, men det blir inga uppgångar på 15-20 procent, snarare 10 procent på helåret, enligt Américo Fernández som därför levererar sitt bostadstips till köpare att inte spekulera på marknaden i höst.

ANNONS
ANNONS

Jämför med priserna där du bor

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann rekommenderar säljare att hålla kolla på priserna i närområdet och inte bli paralyserad av att marknaden stigit så mycket, det är lätt att jämföra med de högsta försäljningspriserna men att man kanske glömmer bort flera faktorer som exempelvis att dessa bostäder varit topprustade, säger hon till DN.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson, säger i artikeln att avgörande blir vad som händer med pandemin, om det blir en återgång till normalläget eller inte.

Experterna tipsar om att det kan vara klokt att sälja först och köpa bostad sedan för att minimera den ekonomiska risken.

Se även över dina boendekalkyler är rådet.

Läs mer: Hemnet: Lägre fart i villamarknaden i augusti [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nordea tror på fortsatt stigande bopriser [Dagens PS]

Läs vidare: Storbankerna har olika syn på bomarknaden [Dagens PS]

Läs också: Äldre med småhus vinnare på bostadsmarknaden [Dagens PS]