Dagens PS

Bostadstips: Spekulera inte på marknaden i höst

bostadstips höst
Experter ger bostadstips inför marknaden i höst, och ett av råden är att inte drivas av spekulationslust, förvänta dig inget nytt extremrally. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 08 sep. 2021

Experter ger bostadstips inför marknaden i höst, och ett av råden är att inte drivas av spekulationslust, förvänta dig inget nytt extremrally.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Låt traditionella faktorer som bostadsbehov och privatekonomi styra – inte spekulationslust. Man ska inte utgå ifrån att vi kommer ha ytterligare 20–25 procents uppgång de kommande åren och maxa sina kalkyler”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández till Dagens Nyheter.

Under onsdagsmorgonen har Svensk Mäklarstatistik kommit med nya siffror över prisutvecklingen på bostäder i augusti, vilket Dagens PS berättat, och statistiken visar på en svalare marknad än under sommarmånaderna.

I Storstockholm backade villapriserna 1 procent under månaden och stod stilla i övriga storstadsområden.

Priserna på bostadsrätter i landet gick upp 1 procent, men var oförändrade i Storstockholm medan priserna gick upp 1 procent på bostadsrätter i både centrala Stockholm och Göteborg.

SEB:s expert tror visserligen att hösten kan fortsätta starkt på marknaden, men det blir inga uppgångar på 15-20 procent, snarare 10 procent på helåret, enligt Américo Fernández som därför levererar sitt bostadstips till köpare att inte spekulera på marknaden i höst.

Jämför med priserna där du bor

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann rekommenderar säljare att hålla kolla på priserna i närområdet och inte bli paralyserad av att marknaden stigit så mycket, det är lätt att jämföra med de högsta försäljningspriserna men att man kanske glömmer bort flera faktorer som exempelvis att dessa bostäder varit topprustade, säger hon till DN.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson, säger i artikeln att avgörande blir vad som händer med pandemin, om det blir en återgång till normalläget eller inte.

ANNONS

Experterna tipsar om att det kan vara klokt att sälja först och köpa bostad sedan för att minimera den ekonomiska risken.

Se även över dina boendekalkyler är rådet.

Läs mer: Hemnet: Lägre fart i villamarknaden i augusti

Läs även: Nordea tror på fortsatt stigande bopriser

Läs vidare: Storbankerna har olika syn på bomarknaden

Läs också: Äldre med småhus vinnare på bostadsmarknaden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS