Bostadspriserna i Sverige vände upp på bred front i augusti, enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI), och det talas om en ”efter-semester-effekt”.

ANNONS

Bostadsmarknaden gick in i sommarlunken under semestern, men aktiviteten var ändå högre än normalt.

I samtliga storstadsområden ligger priserna på både lägenheter och villor kvar under toppnoteringarna tidigare under året, visar statistiken som baseras på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under augusti.

HPI-siffrorna som redovisas i ett pressmeddelande visar att bostadspriserna på lägenheter i Sverige vände uppåt på bred front i augusti, utom i Storgöteborg där de praktiskt tagit stod stilla under månaden (-0,1 procent).

Mest har lägenhetspriserna stigit i mellersta Sverige, plus 4,4 procent.

I Storstockholm och Stormalmö ökade de med 1,3 respektive 1,1 procent i augusti.

Villapriserna slår rekord i Stormalmö

”Efter två sommarmånader med röda siffror i storstadsområdena ser vi nu att lägenhetspriserna vänt upp något i Storstockholm och Stormalmö. Priserna ligger dock fortfarande kvar under de tidigare toppnoteringarna under året”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Även villapriserna avancerade brett i augusti med undantag för Stockholm (0,0 procent) och mellersta Sverige (-0,6 procent).

I Stormalmö ökade villapriserna med hela 3,8 procent, vilket var den högsta noteringen i Sverige för de områden indexet beräknas för.

ANNONS
ANNONS

”Som väntat, och som vi förutspådde i början av augusti när vi kommenterade de röda sifforna för juli, har både lägenhets- och villapriserna hoppat upp igen i augusti, med undantag för i några regioner. Det är högst troligt en ’efter-semestern-effekt’ i linje med normala säsongsmönster”, säger Boije och tillägger att prisutvecklingen på bostäder blir intressant att följa i höst.

” I ena vågskålen, som lutar mot stillastående priser i närtid eller kanske till och med fallande priser på lite sikt, ligger stigande långa boräntor framöver och en viss återgång till mer normala konsumtionsmönster i takt med att pandemin klingar av. I den andra vågskålen ligger ökande optimism i kölvattnet av det succesivt förbättrade ekonomiska läget i stort i Sverige”.

Läs även: Äldre med småhus vinnare på bostadsmarknaden [Dagens PS]