Dagens PS

Så får du lägre ränta på ditt bolån

SBAB reporäntan
Det blir allt tuffare att få bolån. (Foto: Unsplash)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 11 juli 2021

Det är enklare än du tror att få lägre ränta på ditt bolån. Så här gör du – experterna visar vägen i artikeln. Du behöver inte ens förhandla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“I en lågräntemiljö är det lätt att veta ungefär vad man har. Det ska man undvika – man ska veta exakt. Det skadar heller inte att fråga långivaren rakt på sak, hur ska jag göra för att sänka min ränta?”, säger statliga bolånebanken SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann till Svenska Dagbladet.

Många tror att de alltid måste förhandla om räntan, men så är det inte alls. Och särskilt inte på dagens marknad där räntan är rekordlåg och aktörerna slåss om bolånekunderna.

Dagens PS berättade nyligen, med hänvisning till SVT, om att det är krig om kunderna på bolånemarknaden.

Tipset är: Ring banken!

Både Swedbank och Handelsbanken tappar mark och det har gjort att en räntekrig blossat upp på marknaden, enligt Klas Danielsson, vd på statliga SBAB som i en intervju med SVT kallade storbankerna för “aggressiva” i i sin iver att få behålla kunder och marknadsandelar.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, rekommenderar dig som inte är nöjd med boräntan att kontinuerligt ta kontakt med din banken.

“ing upp banken en gång om året och säg hej, hur kan jag få ned min boränta? Banken kan ofta ge dig ett bättre erbjudande än det avtal du har just nu. Man behöver alltså inte ringa upp i syfte att förhandla”, säger hon till SvD.

Rådet är också att kolla vad andra aktörer erbjuder, be om ett ränteerbjudande så slipper det bli registrerat som en kreditupplysning, är tipset.

ANNONS

Tänk också på att du binder räntan på exempelvis tre år, så blir lånet svårare att flytta.

Kanske kan det vara en idé att binda lånet en kortare tid, exempelvis tre månader, och därefter ta ställning till om en längre bindningstid, rekommenderar Claudia Wörmann i artikeln.

Läs även: Så kan du tjäna över 20 000 per år på ditt bolån

Läs mer: Expert: Bind din boränta nu!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS