Dagens PS

Expert: Bind din boränta nu!

Bind boränta
Fundera inte utan bind din boränta nu, anser expert. Fler aktörer på den heta marknaden gör att boräntorna är under press, skriver SvD. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 30 juni 2021

Fundera inte utan bind din boränta nu, anser expert. Fler aktörer på den heta marknaden gör att boräntorna är under press, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den korta räntan som styrs av Riksbankens agerande ligger still. Hushåll som funderar på att binda delar av sina lån gör det därmed till attraktiva nivåer en tid till då räntan med längre löptider fortsatt är lägre än den med kort”, skriver Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, i en analys som tidningen hänvisar till.

Riksbanken lämnar i morgon, torsdag, räntebesked och budskapet kan bland annat bli att stimulanserna under pandemin nu minskar.

Enligt Winsth kan det vara tillfälle för bolånetagare att agera.

Bind men pruta först!

De rörliga räntorna är just nu under hård prispress, skriver Svenska Dagbladet där alltså uppmaningen är: Bind din boränta nu!

Men ta chansen att pruta på räntan på ditt bolån först. Enligt artikeln är listpriset på på mellan 2,34–2,39 procent för tremånadersräntan hos de fyra storbankerna, samtidigt är det betydligt lägre och ligger på mellan 1,37-1,73 procent för dem som prutat.

Ännu lägre snitträntor erbjuder uppstickarna på bolånemarknaden, 1,1-1,2 procent på den rörliga räntan, framgår det.

I takt med att nya aktörer vinner mark på bolånemarknaden fightas storbankerna om tronen. Swedbank är störst men har tappat marknadsandelar, och Handelsbankens ambition är att ta över och bli nummer ett.

ANNONS

“Vi är nummer två idag och vi vill växa”, har David Haqvinsson, vd på Stadshypotek, som är Handelsbankens bolåneinstitut, tidigare sagt till SvD, vilket Dagens PS uppmärksammade då.

Inga billigare bolån hos Swedbank

Swedbank har å sin sida problem att försvara sin ledande marknadsposition på bostadsmarknaden, som Dagens PS berättade i samband med bankjättens senaste rapportsläpp.

“Vi har inte till fullo mött våra kunders behov av korta ledtider och har därför inte kunnat försvara vår marknadsposition. Det här måste vi förbättra och vi intensifierar våra ansträngningar för att vända utvecklingen”, konstaterade Swedbanks vd Jens Henriksson i rapporten.

Swedbank har dock inga planer på att erbjuda billigare bolån, trots att nya bolånekunder ratar banken.

“Vår bedömning är att vi ligger rätt i pris men det viktiga är att kunna möta kunden snabbt i den här rörliga marknaden”, anser Jens Henriksson.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS