Dagens PS

Varning för chockhöjda brf-avgifter i Sverige

varning Sverige
Med ökade underhållsbehov kommer nu en varning för att bostadsrättsföreningar, brf:er, måste chockhöja sina avgifter. Bilden är en illustration och tagen i ett annat nedslående sammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 sep. 2021Publicerad: 04 sep. 2021

Med ökade underhållsbehov kommer nu en varning för att bostadsrättsföreningar, brf:er, i Sverige måste chockhöja sina avgifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En undersökning från bostadsrättsförvaltaren Nabo visar att brf:ernas avgifter ökat mindre än inflationen och nu kommer en varning om chockhöjda avgifter för brf:er i Sverige i takt med ökat underhållsbehov.

Nabo har gjort en undersökning som omfattar drygt 400 bostadsrättsföreningar i landet under perioden 2016-2020 och i dessa föreningar ökade avgifterna i snitt 1,5 procent, samtidigt som inflationen under samma period var 6,16 procent.

“Ser en oroande trend”

“Vi ser en oroande trend och när räntorna höjs så kan vi vänta ganska höga avgiftsökningar i många bostadsrätter”, säger Jonas Gustavsson, ekonomisk expert hos förvaltaren Nabo till SVT Nyheter.

Han förklarar att avgiftsökningen i bostadsrättsföreningar rimligen borde följa inflationen “för att undvika överraskningar”.

Staffan Teste, ordförande i Bostadsägarnas Riksförbund, berättar för SVT Nyheter att inga offentliga register finns för bostadsrättsföreningars avgifter, vilket gör det vårt att bedöma om avgiften är för låg, en del föreningar har stark ekonom, andra ligger sämre till, variationen är stor, säger Teste och tillägger att Bostadsägarnas Riksförbund i åratal efterlyst att politiker och myndigheter inrättar ett publikt register för bostadsrätter.

Totalt finns cirka 28 000 aktiva bostadsrättsföreningar i Sverige.

Nabo, som står bakom den nu aktuella rapporten, uppges förvalta omkring 2 600 bostadsrättsföreningar.

ANNONS

För skuldtyngda föreningar hotar en dubbelsmäll

Dagens PS berättade i mars i år om att en dubbelsmäll hotar högt belånade bostadsrättsföreningar. Dels på grund av den höga skuldsättningen, enligt Swedbank, dels för att intäkterna dykt under pandemin, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Pandemin har också gjort många bostadsrättsföreningar som hyr ut till affärsidkare mer sårbara.

“”Vissa föreningar måste absolut se över avgifterna”, sade Stefan Lindberg, bolagsjurist vid SBC, då till Svenska Dagbladet.

Läs även: Laglig chockavgift hotar att knäcka bostadsrättsägare

Läs vidare: SBC: Varningssignalerna bostadsrättsägare måste känna till

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS