Allt talar för att boprisrallyt snart är över och det kommer att göra hyresrätterna till ett hett alternativ. Det säger Arvid Lindqvist, analyschef på bolaget Catella, till Dagens Industri.

ANNONS

Enligt fastighetsexperten kommer värdetillväxten stagnera i takt med amorteringskrav, skuldkvotstak, höjda räntor och fler bostäder. Men det är inte nödvändigtvis dåliga nyheter för den som sitter på en bostadsrätt med låga lån, påpekar han. Faktum är att situationen på bostadsmarknaden kan innebära guldläge för exempelvis äldre som betalat av mycket av skulderna.

För Di förklarar Arvid Lindqvist hur boendet skulle kunna bli helt gratis för de som lösgör tillräckligt med kapital i bytet från bostadsrätt till hyresrätt.

”Säg att långräntan går upp till 2 procent. Då kan du sälja din bostadsrätt, skicka in pengarna på ett statsobligationskonto och sedan matchar hyreskostnaden den avkastningen”, säger han och konstaterar att suget efter hyresrätter även kommer att öka bland fastighetsägare och investerare framöver.

Arvid Lindqvist medger att detta bara är ett alternativ för de som stått länge i bostadskö men påpekar samtidigt att de kommer att bli lättare att få tag på i takt med att utbudet ökar tack vare nybyggande.

Att sälja bostadsrätten och välja hyresrätt är dock ingen allmän rekommendation från experten.

”Vad vi säger är att vissa kommer att välja det här, för som priserna ligger nu blir det väldigt attraktivt.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Chocken: Miljonsmäll mot bostadsrättsägare [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Hemlösa gör unika bostadsklipp [DagensPS.se] >