Bostadsbubbla i Stockholm? Inte längre efter det senaste prisfallet, enligt UBS Global Real Estate Index 2022. 

ANNONS

Den schweiziska storbanken UBS skriver i sin rapport UBS Global Real Estate Bubble Index för 2022 att Stockholm inte längre har en risk för en bubbla, den svenska huvudstaden är i stället ”övervärderad”, vilket Affärsvärlden först rapporterat om i Sverige.

Stockholm har nu plats 12 på UBS lista över bostadsbubblor med ett indexvärde på 1,22 (över 1,5 representerar en bubbla enligt UBS), fem placeringar lägre än i fjol. Den drygt 10 procentiga nedgången på huvudstadens bostadsmarknad gör att Stockholm faller utanför kriterierna för bubbel-risk, enligt UBS.

Enligt banken går nedgången att härleda till räntehöjningarna samt dämpad takt i populationsökningen i staden. De tror dock att efterfrågan på bostadsägande kommer att öka när priserna sjunker, eftersom att ”överreglerade och understimulerade hyresmarknaden inte är något gångbart alternativ för många potentiella bostadsägare”.

Bland de städer som UBS har med i sin rapport är det bara Stockholm, Paris och Hongkong som haft fallande priser. Toppar listan gör Toronto i Kanada, som har störst bubbelrisk enligt UBS, följt av tyska Frankfurt och schweiziska Zürich.

Läs även: Vanligt att villasäljare tvingas pruta på priset [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Här går smärtgränsen för bostadsägare [Dagens PS]