Att hyra ut en del av sin bostad har ökat rejält senaste tiden. Det framgår av statistik från Blocket samt bostadsplattformen Qasa.

ANNONS

Intresset för att både hyra och hyra ut en del av en bostad har ökat markant.

Fördubbling på ett år

Uthyrningen av rum i privatbostad har ökat med 88 procent – nästan en fördubbling, jämfört med i fjol, i Sveriges tio största städer.Och antalet annonser har ökat med 100 procent i januari i år jämfört med samma månad förra året.

MISSA INTE: Politikerna handfallna: Elnätsavgiften höjs mitt i krisen [Dagens PS]

Svenska Dagbladet har intervjuat Fredrik Strömsten som är vd på Qasa och talesperson för Blocket bostad:

Många behöver extra inkomst

”Många människor behöver just nu den där extra inkomsten för att täcka sina ökade kostnader. Att hyra ut ett rum är ett sätt att dryga ut hushållskassan eller kunna betala elräkningen i en tuff ekonomisk tid”, säger Fredrik Strömsten till tidningen.

För att hyra ut en del av bostaden behövs inget tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden så länge man själv också bor där.

Fallgropar vid uthyrning av bostad

Men det finns fallgropar ändå: Skatteverket kan hjälpa till med beräkningshjälp så att man skattar rätt för inkomsten. Sedan är det viktigt att man tar ut rättvis hyra och så vidare.

Det är billigare att hyra en del av en bostad än att hyra en hel lägenhet i andrahand. Snittpriset i Stockholm för ett rum är 5500 kronor, men exempelvis att hyra en trea kostar i snitt 18 500 kronor i andrahandshyra.

Det är en ökning med 11 procent jämfört med året innan då snitthyran i andrahand låg på 16 100 kronor för Stockholmstreorna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om bostad och ekonomi:

Klart med nytt elstöd för 10 miljarder [Dagens PS]

Lyxbostäder säljs på Whatsapp [Dagens PS]

Regeringen sviker om amorteringskravet [Dagens PS]