Under det senaste året har många Londonbor valt att sälja och köpa bostäder ”off-market”, bland annat via WhatsApp. Flera av bostäderna som förmedlas via appen säljs för 20 miljoner pund och uppåt. 

ANNONS

Just nu är det kämpigt på Londons bostadsmarknad. I höstas drogs många bostadslån tillbaka och antalet nya bostadsköpare sjönk när den dåvarande premiärministern Liz Truss införde en ”minibudget”. Sedan dess har läget varit turbulent.

Så vad ska man göra om äger en lyxbostad som man vill sälja?

Många londonbor vänder sig nu mot mer okonventionella kanaler för att sälja sina bostäder privat. En app som blivit populär för försäljning – framför allt av lyxbostäder – är WhatsApp Business. Det rapporterar CNBC.

Fler vill sälja ”off-market”

Privata försäljningar, dvs bostäder som inte kommer ut på den vanliga bostadsmarknaden, ökade under det sista kvartalet av 2022 och stod för mer än en femtedel (22,3 procent) av alla försäljningar i London, enligt den brittiska mäklarfirman Hamptons International. Många vände sig ”off-market” för att testa hur marknaden och prisbilden såg ut.

Framför allt är det många lyxbostäder som sålts på detta vis.

ANNONS
ANNONS

Försäljningarna ”off-market” av bostäder värda 1 miljon pund (12,8 miljoner kronor) stod för nästan en tredjedel (32 procent) av Londons totala bostadsförsäljningar under det sista kvartalet av 2022, och 29 procent under hela året.

Enligt mäklarfirman Saville uppskattar både säljare och köpare anonymiteten som en privat försäljning innebär – särskilt när det gäller de ännu lyxigare bostäderna, som säljs för 20 miljoner pund (256 miljoner kronor) och uppåt.

WhatsApp gör det enklare

James Myers, som arbetar på mäklarfirman Oliver James berättar för CNBC att fler och fler försäljningar av lyxbostäder sker via meddelande-appen WhatsApp Business, som ägs av Meta.

”WhatsApp har varit till stor hjälp för mäklare under de senaste åren. Eftersom det är många som använder WhatsApp, har vi insett att det är en bra kanal för oss mäklare för att nå klienter och kunder”, säger James Myers.

Appen har en slags katalog-funktion, där företag kan posta bilder på sina produkter.

ANNONS
ANNONS

”Den här funktionen har gjort det enklare för mäklare att visa upp sina objekt och att nå ut till en bredare publik – det har gett bostadsförsäljningen en skjuts”, säger James Myers.

Meta, som äger WhatsApp Business, meddelar CNBC att appen passar bra när företag vill sälja bostäder eller produkter eftersom ”människor vill göra affärer på samma sätt som de chattar med vänner och familj”.

Läs även:
Expert om bostadsmarknaden: ”Ljuset i tunneln” [Dagens PS]
Efter skandalerna – Liz Truss avgår [Dagens PS]