Ofta är det de små detaljerna som gör det och ibland krävs det inte mer än piffa till entrén i trapphuset för att höja värdet på bostaden.

ANNONS

Marc Solberg som jobbar med trapphusrenoveringar i Göteborg tipsar om att entrén har en nyckelroll för att ge ett lyft och höja värdet på bostaden.

Entrén är ju det första som möter besökaren, menar han.

I många bostadsrättsföreningar görs trapphusrenoveringar som en del av underhållet och i Göteborg och Stockholm skedde en del renoveringar av trapphus på 1960- 70- och 80-talen.

Slår vakt om arkitekturen

Men tidigare fanns ingen direkt tanke på att bevara arkitekturen och byggnadens historia. I dag tänker många annorlunda och värnar om ursprunget vid färgsättning och material, konstaterar Marc Solberg på Stork Housing, som Brf-nytt uppmärksammar.

”Idag ser vi att bostadsrättsföreningarna gärna kostar på trapphusen mer än bara de nödvändigaste behoven. Standard är inte kul längre”, säger han.

Han konstaterar att föreningarna i allt högre grad vill fräscha upp sina trapphus, vilket ofta spiller över i positiv mening på lägenheternas värde.

Det kan handla om dekorationsmålningar, marmorering och belysning i tidstypisk anda, och innan renoveringen drar i gång görs en grundlig research, framgår det.

Experten älskar sitt jobb: ”Otroligt spännande”

Marc Solberg beskriver sitt arbete att ”återskapa trapphus till dess forna glans” som något ”otroligt spännande och kul”.

Ibland påkallar allvarliga brister bostadsrättföreningen att renovera trapphuset; det kan röra sig om bristande brandsäkerhet och andra fel.

ANNONS
ANNONS

Hur mycket pengar föreningen avsätter beror förstås på hur kassan ser ut, vad man har råd till. Om vi bortser från tvingande åtgärder är det entrén som bör prioriteras, eftersom den ger ett första intryck av fastigheten, upprepar experten.

Läs mer här.

Läs även: Så ska klimatpåverkan vid renoveringar förbättras [DagensPS.se] »