Räntehöjningar – betyder det att Sveriges bostadsmarknad är på väg att bli instabil? Nej, i alla fall inte jämförelse med andra länder, menar Staffan Tell på Hemnet. 

ANNONS

Räntehöjningarna kommer i snabb takt från bankerna, och de rörliga räntorna spås stiga kraftigt enligt Swedbank, vilket Dagens PS rapporterat om. I förra veckan höjde också Riksbanken styrräntan till 0,25 punkter – så för första gången sedan 2014 som räntan är över 0 procent.

Tappade 33 procent av klicken

Riksbanken har också flaggat för fler höjningar – prognosen är att räntan ligger på 2 procent om tre år.

Under 2021 såldes det rekordmånga bostäder i Sverige men enligt Affärsvärlden så rasar köparnas intresse under 2022, i alla fall räknat i sidvisningar på Hemnet som tappat 33 procent av sina klick på lägenheter i Stockholms kommun under april månad.

Köper för att bo på Sveriges bostadsmarknad

Men i en analys hos Hemnet själva förklarar experten Staffan Tell vad räntehöjningarna innebär för Sveriges bostadsmarknad – och hans analys är att marknaden inte är särskilt instabil, i alla fall i jämförelse med andra länder.

”Under pandemin tog prisuppgångarna ytterligare ett hopp med ökningar på 20 procent på årsbasis på sina håll. Att sådana uppgångar inte är hållbara över tid är nog de flesta bedömare överens om, och jag skulle inte bli förvånad om marknaden kyls av något under året. Å andra sidan köper vi i Sverige bostad i första hand för att bo och inte för att spekulera. Det gör att marknaden är relativt stabil jämfört med andra marknader internationellt där det inte är ovanligt att privatpersoner äger flera lägenheter som de hyr ut i andra hand”, säger Staffan Tell i artikeln hos Hemnet.

På frågan om det är läge att avvakta med bostadsköp nu svarar han:

ANNONS
ANNONS

”Det är mycket svårt att sia i exakt hur bostadspriserna kommer att utvecklas på kort sikt och när det är bästa tid att kliva in på marknaden. Mitt råd är att utgå mer från de behov och ekonomiska möjligheter du har snarare än att försöka hitta en optimal ’timing'”, säger Staffan Tell.

Läs även: Rörliga boräntor spås stiga kraftigt [Dagens PS]