Det kan enligt expert vara för sent att binda boräntan – ”tåget kanske redan gått”, säger Ica Bankens vardagsekonom till Expressen.

ANNONS

Medan inflationen skenar och räntorna tickar uppåt ökar kostnaderna per automatik för bolånetagare.

För vissa leder ränteökningarna till att boendet blir flera tusenlappar dyrare och värre blir det – flera storbanker tar höjd för en dubbelt så hög boränta det kommande året.

Expressen redovisar flera exempel på hur mycket boendekostnaderna ökar i landet om räntan dubblas.

Höga boräntan drabbar stockholmare hårdast

Inte oväntat blir de negativa effekterna mest märkbara i Stockholm. Där ökar snittkostnaden i länet per månad för en villaägare med rörlig ränta med 9 600 kronor i månaden, räknat på ett genomsnittligt lån för huset.

”Över en tioårsperiod handlar det om mer än en miljon kronor i ökade räntekostnader”, skriver tidningen och konstaterar att räntekostnaderna riskerar att öka ännu mer i extra attraktiva områden som Bromma och Täby.

På frågan till Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, om det inte är dags att binda boräntan blir svaret att det kan vara för sent.

”Den bundna lite längre räntan har dragit i väg i takt med inflationen den senaste tiden och har nästan fördubblats om man tittar på den treåriga och femåriga räntan. Jämför man rörlig och bunden ränta har tåget kanske redan gått för att binda räntan. Jag skulle rösta för att ligga kvar på rörlig ränta i dag”, säger experten till Expressen.

Artikeln innehåller en tabell där det framgår län för län hur mycket dyrare snitträntan väntas bli framöver.

ANNONS
ANNONS

Missa inte: Hökarna spekulerar – och slår klorna i din boränta [Dagens PS]

Läs även: Omvärdera bostaden – spara tusenlappar [Dagens PS]

Läs även: Nordea: Boräntan kan fördubblas till årsskiftet [Dagens PS]