Genom att göra en ny värdering av bostaden kan skuldkvoten och amorteringarna sänkas – och du kan spara tusenlappar varje månad.

ANNONS

Det här skriver SvD.

Dock är brasklappen att en ny värdering som ligger till grund för belåningsgraden bara får ske vart femte år.

Hur mycket du amorterar på lånet hänger ihop med hur stort bostadslånet är i förhållande till värdet på bostaden.

På senare år har priserna på bostäder rusat vilket kan göra att din bostad stigit i värde. Och har du dessutom renoverat ditt hem påverkar det också bostadsvärdet och hur mycket du ska amortera.

Reglerna är att om lånet är över 50 procent av bostadsvärdet är kravet på att amortera 1 procent, och är lånet över 70 procent blir amorteringen 2 procent.

Om lånet är större än 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst, det vill säga lön före skatt, måste extra amorteringar göras.

”Har man amorterat ett tag, eller har en bostad som stigit mycket i värde, går det att minska ner amorteringen genom att hamna under en viss brytpunkt”, förklarar Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB, i artikeln i Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Hon råder dig att ta hjälp av exempelvis fastighetsmäklare för att få bostaden värderad och därigenom sänka dina amorteringar.

Läs mer på SvD.se och få fler värdefulla tips på hur du kan få ner belåningsgraden på bostaden och sänka dina amorteringar – i potten ligger alltså flera tusenlappar som du kan spara varje månad. .

Läs även: Nordea: Boräntan kan fördubblas till årsskiftet [Dagens PS]