Dagens PS

Nu stryks straffavgiften på bolånet

straffavgift
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Storbanken tar bort straffavgiften för de bolånare som betalar tillbaka sina lån innan tiden för deras bundna ränta löper ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelsbanken tar bort straffavgiften för de bolånare som löser sina lån i förtid. Straffavgiften gällde de som bundit sin ränta under en längre tid, men som sedan avslutar lånet tidigare.

Andra banker har inte gjort samma förändring.

MISSA INTE: Svenska pensioner utlämnade åt “norskt godtycke” – Dagens PS

Ränteskillnadsersättning – en straffavgift

De som har bolån med bunden ränta på två år eller kortare behöver inte längre betala någon straffavgift, så kallad ränteskillnadsersättning.

Handelsbanken är en av de stora långivarna på bolånemarknaden – och nu går man i bräschen för att ta bort straffavgifterna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kostar ingenting längre

”Vi vill ge kunderna valfrihet och trygghet genom att erbjuda ett bundet alternativ där det inte kostar något att avsluta lånet i förtid”, säger Åsa Eriksson Hedensiö, privatmarknadschef Handelsbanken Sverige, i ett pressmeddelande.

Avgiftsfriheten gäller inte bara de som tecknar nya lån. Om du har ett lån med två års bunden bolåneränta kan du ta del av erbjudandet.

Under galgen

Att beslutet kommer just nu verkar inte vara en slump. Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen kommer lämna över en utredning i veckan till Finansdepartementet, som handlar om politiska åtgärder kring straffavgiften.

Finansinspektionens kritik

Finansinspektionen har tidigare kritiserat systemet. I ett uttalande redan från våren 2022 skrev myndigheten att det är en metod som straffar låntagare, och att avgiften är omotiverat hög:

ANNONS

“Nuvarande modell utgår inte från kreditgivarens kostnader för att hantera uppsägningen av krediten”, skriver de.

Ohemult hög straffavgift

Istället utgår man från att man inte får räntan för de lån man trodde att man skulle ha ute. Resultatet blir att låntagaren, det svenska hushållet i det här fallet, tvingas betala ränta på pengar de inte längre lånar. Det är omotiverat, menar myndigheten:

“Den ersättning som låntagaren ska betala blir omotiverat hög och även omfattar ersättning för den kreditrisk som har upphört när krediten har förtidsbetalats”, skriver Finansinspektionen i en begäran om översyn, till regeringen redan i fjol.

Läs mer om straffavgifter:

Flytta bolån kan stå dig dyrt – två fällor att undvika – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS