Både Boverket och Swedbank varnar. ”Som upplagt för avgiftsbråk”, skriver SvD om det nya trixandet.

ANNONS

Praxis i bostadsrättsföreningar har länge varit att hyror sätts i relation till bostadsytan. Om en 30 kvadratmeter stor lägenhet kostar 2.000 kronor i månaden ska en 60 kvadratmeter stor i samma förening kosta 4.000 kronor, förklarar SvD Näringslivs Johan Hellekant.

Men nu går bland annat Swedbank ut och varnar för att många producenter av nya bostadsrätter tummar rejält på reglerna. Svenskan skriver om ”extrema” och ”mycket orättvisa” avgiftsskillnader på upp till 60 procent där de som köper mindre lägenheter åläggs betydligt högre hyra än vanligt. Det för att kunna pressa priserna på föreningens stora paradvåningar så att dessa kan säljas dyrt.

”Risken är stor att de som köper små nyproducerade bostadsrätter får bära delar av de större lägenhetsinnehavarnas driftskostnader. Det kan knappast vara meningen”, säger Arturo Arques, Swedbanks privatekonom, till tidningen.

Boverket stämmer in i kritiken och varnar för lagbrott. Enhetschef Carl-Magnus Oredsson konstaterar att det är upp till medlemmarna i en föreningen att ta upp orättvisa avgiftsfördelningar och – om så behövs – ”gå till domstol”.

ANNONS
ANNONS

”Man kan acceptera marginella skillnader, men vid större skillnader måste sakliga skäl finnas för att frångå likhetsprincipen”, säger han.