Stockholm gick mot strömmen på bostadsmarknaden och noterade prisuppgångar på både bostadsrätter och villor i december, visar ny statistik.

ANNONS

Valueguards senaste HOX-index för privatägda bostäder gick ner 0,2 procent i december, vilket beskrivs som en måttlig nedgång.

Bostadsrättsindex steg med 0,9 procent och villaindex gick ner med 0,8 procent, framgår det.

Stockholm gick mot strömmen på bostadsmarknaden, där steg priserna med 0,9 procent för bostadsrätter och 1,3 procent för villor.

I Göteborg backade priserna med 0,2 procent för bostadsrätter och 1,4 procent för villor.

I Malmö gick ner priserna med 0,6 procent för bostadsrätter och 1,7 procent för villor.

Bostadsrättspriserna snart i kapp

Valueguard konstaterar att det skett ett trendbrott när det gäller prisutvecklingen för villor, som varit starkare än för bostadsrätter sedan pandemin slog till.

På senare tid har det svängt. Bostadsrätter har haft en starkare prisutveckling under senare delen av 2021. På tre och sex månaders sikt ökar bostadsrättsindexet mer än för villor.

På tolv månaders sikt är villaindexet fortfarande starkare men gapet uppges ha har minskat till endast två procentenheter.

”När vi justerar för säsongseffekter stiger HOXSWE med 0,9 procent. Bostadsrättspriserna går upp med 1,3 procent medan villapriserna steg med 0,7 procent efter säsongsjustering. Detta betyder att vi är brukar se en prisnedgång på bostadsmarknaden i december, särskilt för villor, och att månadens siffror ska tolkas i ljuset av det”, skriver Valueguard i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

När det gäller priserna i januari, under första halvan, som även undersökts, stiger de i Stockholm för bostadsrätter med 0,8 procent och i Göteborg med 0,4 procent – jämfört med hela december.

Missa inget hett på bostadsfronten –
prenumerera kostnadsfritt på vår nyhetstjänst

Läs även: Hemnet: Stockholm kör sitt eget bostadsrace [Dagens PS]