Banker är mer restriktiva att låna ut pengar till personer som närmar sig pensionsåldern eller redan är där – men det går att få bolån.

ANNONS

”Om man vill ta ett bolån när man börjar närma sig pensionsåldern ska man göra det som allra senast det året man fyller 59 år, gärna innan för att få lite svängrum. Därefter blir det svårare att få lån, och särskilt stora bolån”, säger Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket, till Placera som skriver om problemen med att få bolån för blivande eller redan befintliga pensionärer.

Sajten konstaterar att EBA, European Bank Authority, för några år sedan gick ut med direktiv till banker att kika närmare på blivande pensionärers inkomst i samband med kreditgivning.

Bankerna ser samtidigt olika på saken. En del gör en individuell bedömning men som regel får du låna mindre vid fyllda 60 år än om du är exempelvis 40 år.

Möte med banken och be barnen om hjälp

Rådet från experten är att få till ett personligt möte med banken där du kan berätta hur länge till du tänker jobba och hur tjänstepensionen ser ut.

Om du planerar att flytta kan det vara smart att göra det något år innan du fyller 60.

Det kan även vara klokt att styra över dina betalningar för amortering till ett sparande inför flytten.

Omvänt kan det även löna sig att fråga om dina vuxna barn kan hjälpa till, tycker Sharon Lavie.

”Det finns ju många föräldrar som är beredda att gå in som medlåntagare för sina barn, och det går ju lika bra åt andra hållet. Men då rekommenderar jag att alltid skriva skuldebrev”, säger hon i Placera-artikeln där hon även varnar för dyra seniorlån.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Prutar inte på sin boränta – missar tusenlappar [Dagens PS]

Läs också: En av tio unga vuxna nekas bostadslån [Dagens PS]

Läs mer: Krig om kunderna för bolån – storbanker ”aggressiva” [Dagens PS]