Få svenskar tar chansen att förhandla om bättre boränta och missar varje år att spara tusenlappar, enligt ny rapport. ”Skrämmande”, säger expert.

ANNONS

I tredje delen av rapporten ”Pengakollen – svensken och bolån”, som Sifo gjort på uppdrag av Ica Banken, framgår det att ungefär en tredjedel av de svenska bolånetagarna (31 procent) förhandlar om bättre boränta vartannat eller vart tredje år, vilket innebär att de går miste om tjäna tusenlappar.

Bara 14 procent förhandlar om bättre boränta varje år.

”Att endast 14 procent förhandlar om sin ränta varje år är skrämmande eftersom det innebär att väldigt många går miste om chansen att kunna spara in tusentals kronor varje år. Boendekostnaden är en av våra största privatekonomiska utgifter och även små förändringar gör stor skillnad på lång sikt. Därför måste fler komma igång med att förhandla mer frekvent”, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, i ett pressmeddelande.

Många upplever det som jobbigt

Enligt undersökningen tycker tre av tio svenskar att det är jobbigt att förhandla om sin boränta, och fyra av tio svarar att de är dåliga förhandlare.

Var femte svensk bolånetagare, 20 procent, vill ha experthjälp när det ska förhandlas om boräntan medan nästan en tredjedel vill slippa att förhandla helt och hållet.

Det här kan enligt Ica Bankens vardagsekonom vittna om att det finns kunskapsluckor om hur boränte-förhandlingar går till.

”Om fler haft mer kunskap och större intresse för ekonomi hade troligtvis många upplevt ett bättre självförtroende i att förhandla. Att låta någon annan sköta förhandlingen skulle kunna vara ett alternativ men risken finns att det leder till extra kostnader. Jag rekommenderar alltid att man själv sätter sig in i förhandlingen eftersom de ekonomiska vinningarna vanligtvis är störst då”, säger Magnus Hjelmér.

ANNONS
ANNONS

Undersökningen baseras på 1000 intervjuer med svenskar som har bolån och som anses representativa i sammanhanget.

Läs även: En av tio unga vuxna nekas bostadslån [Dagens PS]