I Stockholm räcker det inte att föräldrar sparar barnbidraget i 20 år för att dottern eller sonen ska få råd med kontantinsatsen till en liten bostad.

ANNONS

Enligt beräkningar som Länsförsäkringar gjort, och som refereras i Dagens Nyheter, krävs det att föräldrarna lägger undan 1 725 kronor i månaden fram till år 2041 för att täcka kontantinsatsen till en bostadsrätt på 30 kvadratmeter i Stockholm.

Det är drygt 400 kronor mer än nivån på det månatliga barnbidraget i dagsläget.

Om sonen eller dottern ska få råd till kontantinsatsen för en motsvarande lägenhet i Göteborg krävs det att föräldrarna sparar 1 125 kronor per månad i 20 år.

För en Malmöbostad är summan 731 kronor i månaden i 20 år.

Ett eget hem har blivit en klassfråga

Länsförsäkringars beräkningar baseras på en årlig prisökning på fyra procent och sex procent i ränta-på-ränta på sparandet, framgår det i artikeln.

”Det är tydligt att det krävs ett ganska rejält månadssparande om man ska hjälpa barnen med hela kostnaden”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, till DN som uppger att beräkningarna är ”en fingervisning” om hur mycket pengar föräldrar måste avsätta för att ens barn ska kunna köpa sig en bostad senare i livet.

Emma Persson säger att det även går att hjälpa barnen på andra sätt, exempelvis genom att snarast ställa dem i bostadskön för en hyreslägenhet.

Det är långtifrån alla familjer som har råd att spara tusenlappar varje månad till sina barn, vilket gör det hela till en klassfråga.

Emma Persson på Länsförsäkringar säger att det är sorgligt och menar att alla borde ha rätt till ett eget boende.

ANNONS
ANNONS

”Det ska inte vara en klassmarkör att ha råd med en bostad”, säger hon till DN.

Läs även: Psykisk ohälsa drabbar unga utan bostad [Dagens PS]

Läs mer: Bostadsministern: Unga kan slippa amortera [Dagens PS]