Nye bostadsministern kan slopa amorteringskraven för unga de första åren för att hjälpa förstagångsköparna in på bostadsmarknaden.

ANNONS

Johan Danielsson (S), nye bostadsministern i Sverige, säger det inte rent ut i intervjun med DN, men det är tveklöst så att han är öppen för att ändra villkoren till det bättre för unga på dagens bostadsmarknad.

Han förklarar att andra länder inte har amorteringskrav för unga de första åren och att det ”finns anledning att överväga det” även i Sverige.

En utredning är tillsatt för att titta på lättnader för förstagångsköpare och Johan Danielsson säger att han inte vill föregripa den.

Underlätta för förstagångsköpare

Klart är att syftet är att ”underlätta för förstagångsköpare”. Kraven i dag är för högt ställda och detta vill man ändra på, eller ”adressera” som bostadsministern uttrycker det i artikeln.

I dag krävs 15 procent kontantinsats vid bostadsköpet. Där utöver finns två amorteringskrav och krav på att låntagaren mäktar med ett högre ränteläge än dagens nivåer.

En rapport från Stockholms handelskammare, som refereras i Dagens Nyheter och som Dagens PS tidigare skrivit om (se länk under artikeln), visar att 8 av 10 ensamstående unga med dagens hårt uppställda krav inte kan köpa en etta i Stockholm.

Generellt anser bostadsministern att kraven på bostadsmarknaden fyller sin funktion, men åtgärderna tillsammans hindrar samtidigt unga som inte redan är välbeställda på egen hand eller har rika föräldrar att komma in på bostadsmarknaden.

Läs även: 8 av 10 unga har svårt att köpa bostad [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Psykisk ohälsa drabbar unga utan bostad [Dagens PS]

Läs också: 22-årig student sparar studielån till kontantinsats [Dagens PS]

Läs vidare: Unga vuxna behöver ”mamma, pappa och banken” för bostad [Dagens PS]