Bostadsmarknaden är förstås inte opåverkad av Ukrainakrisen – så agerar du som bostadsköpare och säljare med den ökade oron.

ANNONS

Börsen är volatil och räntorna stiger i Ukrainakrisen, samtidigt som pandemiläget är fortsatt osäkert.

Det finns en rad faktorer att ta hänsyn för dig som planerar att köpa bostad.

Skandiamäklarna levererar flera tips på vad du bör tänka på i år.

”I nuläget står alla på bostadsmarknaden inför en rad faktorer som på ett eller annat sätt kommer påverka oss framöver. Snabbare räntehöjningar och oro på börsen kan göra att fler avvaktar med sina bostadsköp, samtidigt som de höga elpriserna kan göra att vissa bostäder blir svårsålda. Efterfrågan är fortfarande stark för bra objekt men generellt har priserna lagt sig på en platå där de troligen kommer stanna kvar en bra bit in på 2022, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna, i ett pressmeddelande.

Här är tipsen till både köpare och säljare:

1. Förbered dig noga och var ute i god tid med att kontakta mäklare. ”Som köpare kan du be din mäklare om att få bli inlagd i registret, för att inte missa någon av de allt fler bostäder som säljs innan de kommer ut på Hemnet”, skriver Skandiamäklarna.

2. Kontrollera föreningens ekonomi minutiöst innan du köper bostad. Du kan ta del av skulder, räntor och lån i brf:ens årsredovisning. Tänk också på att månadsavgiften kan öka i tider av oro.

3. Sälj och köp ny bostad under samma period för att undvika dramatiska prisökningar som gröper djupa hål i plånboken.

ANNONS
ANNONS

4. Se framåt, inte bakåt. ”Pandemin har lärt oss att blicka framåt och inte använda historien som ett bevis för hur framtiden kommer se ut. Detta är en viktig lärdom även när det kommer till bostadsmarknaden. För dig som går i köptankar inför 2022 kan det därför vara extra viktigt att fundera över hur
dina behov – och samhället – kommer se ut på längre sikt. Det ökar chanserna att du hittar rätt objekt och att bostadsköpet blir en framtidsinvestering.”

Källa: Skandiamäklarna

Läs även: Sen avgift – så lätt kan du bli uppsagd [Dagens PS]