SCB: Lägsta bolåneräntan sedan statistik började föras

Uppdaterad: 28 dec. 2021Publicerad: 28 dec. 2021
Bolåneräntor
Bolåneräntorna är på historiskt låga nivåer. (Foto: TT)

Den rörliga bolåneräntan är på de lägsta nivåerna sedan statistiken började föras 2005, skriver Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande. 

ANNONS
ANNONS

Hushållens lånetakt fortsätter att öka kraftigt. I november 2021 hade hushållens bostadslån från monetära finansinstitut en årlig tillväxttakt på 6,8 procent, skriver SCB.

“Den genomsnittliga rörliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån var 1,38 procent under november. Det är den lägsta rörliga räntan som noterats sedan statistiken började produceras 2005. Samtidigt har räntan på bundna lån stigit men även den är fortsatt på historiskt låga nivåer”, säger Marcus Lodén, statistiker på SCB.

Samtidigt är tillväxttakten på lån från nya aktörer, så kallade bostadskreditinstitut, ännu högre än från monetära finansinstitut och låg på 41,4 procent. Bostadskreditinstituten stod för 1,0 procent av hushållens totala bostadslån.

Räntan på nya avtal för hushållens bostadslån med bindningstider mellan 1 och 5 år var i genomsnitt 1,34 procent, en ökning på 0,08 procentenheter sedan oktober 2021.

Läs även: Expertduo: Höga elpriser kan sänka villapriserna

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.