Höga elpriser kan enligt experter komma att spela villapriserna ett spratt under 2022 – ”rätt många som sitter med rörliga avtal”.

ANNONS

TT har intervjuat två experter, Danske Banks chefsekonom Michael Grahn och Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringars fastighetsförmedling, om vad de tror om bostadspriserna inför nästa år.

Båda räknar med att bostadspriserna fortsätter gå upp, men inte lika mycket som föregående år.

Och på husmarknaden kan höga elpriser dämpa villapriserna, spår duon.

Michael Grahn – ”kommer att kännas”

”Det var dyrt i november, det kommer att bli groteskt dyrt i december och kvarstår den prislappen i januari när folk betalat alla sina julklappar och man ska leva fattigt… det är rätt många som sitter med rörliga avtal och det kommer att kännas”, säger Michael Grahn i TT-artikeln som bland andra publiceras på SvD.se.

Marcus Svanberg berättar från sin horisont för nyhetsbyrån att mäklare allt oftare stöter på bostadsköpare som är oroliga över elkostnaderna.

Han förklarar att det i första hand drabbar enskilda villaägare som har eluppvärmning och hans råd, om huset ska säljas, är att installera bergvärme innan objektet annonseras ut till försäljning.

Valet stoppar kontroversiella förslag

Ingen av de två experterna tror på stigande räntor under 2022, och även politiska åtgärder som försämrar prisbilden på bostadsmarknaden avfärdas då det är val nästa år.

ANNONS
ANNONS

Michael Grahn bedömer det som osannolikt att någon politiker driver frågan om en fastighetsskatt, och samma sak är det med ränteavdraget, säger han – det skulle innebära tappade röster, säger Grahn till TT på SvD.se.

Läs mer: Chockhöga elräkningar för svenska villaägare [Dagens PS]

Läs även: Hemnet: var fjärde köpare påverkas av elpris [Dagens PS]