Står du i beredskap att köpa bostad eller redan inför en budgivning? Här bjuder vi på fem tips från investeraren Joanna Törngren Redebrant och fastighetsentreprenör Gösta Carlberg som hjälper dig navigera rätt i budgivningsdjungeln.

ANNONS

Att köpa bostad är stort. Oavsett vilken tur i ordningen det är. Detsamma gäller för budgivningar som av förklarliga skäl kan vara både nervkittlande och lite läskiga, men i bästa fall avslutar din bostadsaffär.

För dig som står inför en budgivning och vill undvika de vanligaste fallgroparna har vi tagit hjälp av Joanna Törngren Redebrant grundare och vd för plattformen Nyfikna Investerare, som tillsammans med fastighetsentreprenör Gösta Carlberg skrivit boken ”Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär”. Här är deras fem bästa tips för en lyckad budgivning.

Budgivning
Var aktiv och buda stegvis, så visar du både mäklaren och övriga köpare att du menar allvar. (Bild: Pixabay)

Så förbereder du dig inför en budgivning – Fem tips

1. Bygg en strategi

Innan du ger dig in i en bostadsaffär är det klokt att bygga en strategi där du till att börja med räknar på hur mycket du har råd att betala vid en eventuell budgivning.

Det ger dig tydliga ramar att förhålla dig till, eftersom du inte vill hamna i ett läge där du passerar gränsen för vad du långsiktigt har råd att betala eller kan stå för.

2. Håll dig till din budget

Hur mycket är objektet, i det här fallet en potentiell bostad värd för dig? Bara för att du har ett visst låneutrymme betyder det inte att du ”måste” utnyttja hela summan.

ANNONS
ANNONS

Möjligheten finns ju att du kan få loss ett minst lika fint objekt utan att maximera din belåningsgrad. Håll dig till din budget så undviker du att ryckas med av känslor i stundens hetta.

3. Buda stegvis

När budgivningen är igång är det strategiskt smart att vara snabb och höja direkt med till exempel 25 000 kronor varje gång det läggs ett nytt bud. På så vis slipper du betala för mycket om du vinner budgivningen.

Att buda stegvis visar också både mäklaren och konkurrerande köpare att du inte tvekar, vilket är psykologiskt viktigt och kan skrämma bort andra budgivare.

4.Visa framfötterna

Bostadsmarknaden sover aldrig. Att det inte dyker upp något bud på ditt drömhus behöver inte innebära att det inte pågår diskussioner bakom kulisserna som kan generera i en försäljning.

Sitt inte inte hemma och vänta framför Hemnet. Var tvärtom aktiv och tveka inte inför att ta kontakt med säljaren till din drömbostad.

5. Ha dina tillgångar klara

För att din bostadsaffär slutgiltigt ska gå i lås är det viktigt att du har pengar på kontot till insatsen och ett lånelöfte klart. Det ökar också dina chanser att vinna en budgivning och snabbt ro affären i hamn.

ANNONS
ANNONS

Att redan innan köpet ha kontanter och lån redo gör dig även mer attraktiv som köpare eftersom du i princip skulle kunna skriva kontrakt redan på visningen.

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Prioritera rätt och undvik stress [Dagens PS]

Läs även: Investeraren tipsar: Så tar du dig in på bostadsmarknaden [Dagens PS]