Dagens PS

Investeraren tipsar: Så tar du dig in på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden
Börja spara i tid och betala dina räntor i tid, säger Joanna Törngren Redebrant, vd för Nyfikna Investerare. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022

Hur går man tillväga för att sig in på bostadsmarknaden? Här är 4 tips från Joanna Törngren Redebrant, grundare och vd för plattformen Nyfikna Investerare som även skrivit boken ”Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadsmarknaden går som så mycket annat i cykler och kan framstå som nyckfull eller till och med lite skrämmande för den ska investera i ett boende för allra första gången.

På samma sätt kan det kännas tröstlöst att drömma om ett eget boende för den som saknar sparkapital eller inte sparar aktivt i nuläget.

Ny bok om bostadsmarknaden

För dig som ännu inte äger ditt boende eller bara vill investera klokt finns nu boken ”Bli bostadsmiljonär – råd och tips för din bostadskarriär”, som skrivits av Joanna Törngren Redebrant vd på Nyfikna Investerare, tillsammans med Gösta Carlberg som grundat och driver fastighetsbolaget Kvalitetsbostäder.

Syftet med boken är enligt Joanna Törngren Redebrant att utifrån det vi vet idag, synliggöra de möjligheter som finns för dig på bostadsmarknaden. Inte minst om du väljer att se din bostad som ett finansiellt instrument och använder det till din fördel. Här är ytterligare 4 tips som hjälper dig att komma igång.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så tar du dig in på bostadsmarknaden – 4 tips

 

1. Börja spara till insats

Bosparande innebär att du bygger kapital till en insats, vilket ger dig förtur på både bostadsrätter och hyresrätter. Av det skälet är ett startkapital givetvis mycket värt. För den som kan låna pengar till insatsen av sin familj är mycket vunnet, men eftersom det är få förunnat så är det din inkomst tillsammans med regelbundet sparande som utgör grunden till din blivande bostadsaffär.

Börja därför spara till din insats i tid. Den första miljonen är absolut svårast att nå, men när du väl lärt dig hur du tjänar pengar kommer det att gå både enklare och snabbare att bygga kapital, säger Joanna Törngren Redebrant.

2. Säkra din inkomst

Utöver din insats räknas också din inkomst. En stabil och återkommande månadsinkomst är av det skälet högst relevant inför en bostadsaffär. Inte minst när banken avgör om du ska få ett bostadslån eller inte, säger Johanna. De brukar då främst kika på din lönehistorik eller ett anställningsavtal.

ANNONS

Här finns det mycket att vinna på att vara lite strategisk på din nuvarande arbetsplats och kanske arbeta extra en period för att boosta upp din inkomstnivå. Beroende på var du står i karriären kan det också vara smart att byta arbetsplats och påbörja en provanställning.

3. Spara smart

När det gäller långsiktigt sparande bör du generellt sett undvika sparkonto, särskilt i inflationstider som nu. Att spara i aktier fungerar desto bättre. Bortser man från att inflationen även påverkar aktieläget är värderingarna på den marknaden i många fall mer attraktiva för dig och lättare att komma igång med.

I tider av hög inflation kan realtillgångar vara ett bra alternativ, men också bolag med exklusiva produkter, säger Johanna. Detta eftersom de inte konkurrerar med låga priser utan faktiskt kan höja sina priser, utan att det slår nämnvärt mot försäljningen.

4. Betala din ränta

Det sista men absolut viktigaste tipset från Johanna gäller räntor, som du alltid måste planera för och kunna betala. Om inte är risken stor att du snabbt drar på dig onödiga kostnader och avgifter som du inte kan betala, vilket leder till en negativ skuldspiral. Sätt därför gärna upp ett system för dig själv där räntorna prioriteras.

Läs även: Fritidshus: Så undviker du fällorna vid drömköpet

Läs även: Räntan fördubblas på ett år: ”Prutläge på bolån”

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS