Det är mycket i en lägenhet som inte lämpar sig för små nyfikna barn. Här är Hem & Hyras lista på hur du barnsäkrar ditt hem.

ANNONS

Elsäkerhet
Jordfelsbrytare ger en extra säkerhet om det blir kortslutning i exempelvis en el-apparat. Det blev standard i början av 90-talet. Det är viktigast med jordfelsbrytare för elen i badrummet.

I moderna eluttag finns petskydd inbyggt. Men finns det inte i lägenheten går det att köpa egna skydd och montera i uttagen. Även skarvsladdar ska ha petskydd. Dra ut kontakten till skarvsladdar som inte används. Kontrollera att eluttagen som barn kan nå sitter fast ordentligt och är hela.

Sätt fast alla sladdar, i värsta fall kan barn strypa sig om de är långa.

Se upp med ömtåliga armaturer med sladdar som barnet kan dra i. Går en glödlampa sönder och strömbrytaren är på är elen helt öppen inuti armaturen.

Se till att elprodukterna är CE-märkta. Märkningen visar att tillverkaren har testat och gått i god för produkten samt att produkten lever upp till de grundläggande säkerhetskraven som EU ställer.

Undvik vissa möbler på balkongen

Fönster, balkong och dörrar
Det ska finnas någon typ av säkerhetsanordning på i stort sett alla fönster, som hindrar att barn kan falla ut. Det är hårdare krav på fönster som sitter mindre än 0,6 meter från golvet. I en hyresrätt är det värdens ansvar att se till att det finns fönsterspärrar.

ANNONS
ANNONS

Ha inte möbler på balkongen som gör att barn kan klättra och ramla över räcket. Balkongräcket får inte vara större än 10 centimeter och inte ha liggande spjälor som går att klättra på.

Se till att ha klämskydd på dörrarna. Det går att montera i efterhand om det inte finns inbyggt. Det går även att vika handdukar och hänga ovanpå dörrarna.

Magneter kan göra allvarliga invärtes skador

Köket
Spisen ska ha tippskydd och spärr. Det är även bra med skydd för plattorna när barnet blir större.

För att undvika skållning ska varmvattnet inte vara varmare än 60 grader.

Se till att barnet inte kommer åt magneterna på kylskåpsdörren. Om ett barn sväljer två magneter kan de häfta varandra i magen och göra allvarliga skador invärtes.

Förvara knivar och andra vassa köksredskap i lådor med spärrar.

ANNONS
ANNONS

Ha aldrig sladden till brödrosten i eluttaget om du inte använder den. Det finns eltrådar inuti brödrosten som glöder. Föremål som stoppas i brödrosten kan leda ström.

Sätt fast hyllor och byråer i väggen 

Vardagsrummet
Platt-tv:n ska gärna sitta på väggen. Barn får lätt grepp om tv:n och kan riva ner den.

Sätt fast byråer, garderober och hyllor i väggen så barnet inte kan få dem över sig. Skaffa lådspärrar så lådorna inte går att dra ut.

Det är viktigt att det inte finns något farligt i barnets sovmiljö. Det ska inte finnas några sladdar eller uppstickande stolpar på sängen. Väggdekaler kan barn pilla loss och stoppa i munnen. Undvik att hänga tavlor ovanför sängen som barn kan komma åt och få över sig.

Babybäddar ska inte ha för fluffigt material. I värsta fall barnet rulla mot kanten och inte få luft.

Följande ska försvaras oåtkomligt för barn:

ANNONS
ANNONS
  • Knappcellsbatterier

 

  • Kemikalier

 

  • Läkemedel

 

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Är barnens lekplats säker? [Dagens PS]