Dagens PS

Rysaren: 10 000 i höjd ränta på bolånet – i månaden

ränta
Höjd ränta är tufft för många, men särskilt unga i Stockholm har drabbats hårt av kostnadsökningen eftersom de ofta sitter på nya, dyra lån. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 25 sep. 2023

Den nya ränta som Riksbanken i torsdags beslutade om sätter kniven ännu lite djupare i de svenska bolånarna. I Stockholm kostar räntehöjningarna 9 500 kronor mer – varje månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En höjning på 25 punkter på styrräntan leder till en höjning på 0,25 procentenheter på i stort sett alla rörliga bolån i Sverige.

MISSA INTE: Nu slopas straffavgiften på bolånet – Dagens PS

Stockholmare har det värst

I snitt innebär det en höjning på 400 kronor mer för svenskarna. Men de regionala skillnaderna är stora inom Sverige och i Storstockholm kommer snittökningen innebära det dubbla – 800 kronor.

ANNONS. Jämför bolåneräntor här:

Detta eftersom lånen i huvudstadsregionen ligger i snitt dubbelt så högt som i övriga landet.

Sedan i mars 2022 har räntekostnaderna stigit med 9 500 kronor i Stockholmsområdet. Det är nästan dubbelt så mycket som landet i övrigt, där rikssnittet är 5 138 kronors höjning. I Västernorrland har räntekostnaderna bara snittat på 2 500 kronor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nu svider det till

Det framgår av Länsförsäkringars granskning av bolånemarknaden, berättar Stefan Westerberg som är privatekonom på Länsförsäkringar.

“Räntehöjningen var väntad men svider ändå i plånboken, med tanke på de höga nivåer som räntorna ligger på. De flesta hushåll har rörliga bolån och påverkas relativt snabbt av höjningen. Nu ligger snitträntan på 4,66 procent, som inom ett antal månader lär ha ökat till 4,91 procent”, säger Stefan Westerberg.

10 000 kronor i höjd ränta

Eftersom Stockholms bolån i snitt ökat med 9 500 kronor, kommer den väntade höjningen på 800 kronor pressa upp räntehöjningen över 10 000 kronor i månaden sedan mars 2022.

“Försök även att vara prismedveten och förhandla räntan med olika banker. Det kan innebära tusenlappar i lägre kostnader”, avslutar Stefan Westerberg.

Räntan i topp?

Banker och andra bedömare är inte överens om de tror att det blir en till höjning i höst. I sådana fall väntar en höjning med 25 punkter i november, misstänker exempelvis Nordea. Länsförsäkringar tror istället att vi nått räntetoppen och att räntorna kommer börja sänkas nästa år från nuvarande toppnotering på 4 procent från Riksbanken.

Men räntorna kan vara kvar i över ett år, om man ska tro SEB:s ekonomer. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Läs mer om ränta och lån:

SEB: Räntan kan vara kvar ett helt år till – Dagens PS

Blixtsnabbt: Banken höjde boräntan – direkt – Dagens PS

Snäll kalkyl: Då blir din boränta 70 000 kronor per år – Dagens PS

Avslöjad: Så hög boränta har riksbankschefen — Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS