Riksbankens rekordhöjning av styrräntan med 100 punkter riskerar enligt bolåneaktör att ”skada en redan skör ekonomi”.

ANNONS

Det är Hemad Razavi, vd på bolåneaktören Ordna Bolån, som i en mejlkommentar till Dagens PS anser att Riksbanken tagit i för hårt genom att höja styrräntan med 1 procentenhet, eller 100 punkter, till en styrränta som nu är uppe på 1,75 procent.

”Även om avtalsrörelsen börjar närma sig så fanns det utrymme menar vi att vara något mer återhållsam i det här läget. 75 punkter hade varit aggressivt nog och skickat en tydlig signal”, anser Hemad Razavi.

”Svart på vitt innebär detta för ett hushåll med ett lån på 3 000 000 kronor att räntehöjningen motsvarar cirka 2 500 kronor per månad”, fortsätter han.

I likhet med många andra en rad andra bedömare konstaterar han att räntekostnaderna för många hushåll kommer att bli dubbelt så höga och till och med tredubblas i vissa fall.

”Hade du tidigare en bunden ränta på 1,10 till 1,40 procent kommer dina kostnader öka med cirka 4 000 kronor per månad om du har ett lån på 3 miljoner”, säger vd:n för Ordna Bolån.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, beskriver räntehöjningen som olycklig, om än nödvändig.

”Så sent som i februari sa Riksbanken att räntan skulle ligga still till 2024. Nu har de istället chockhöjt den. Det är svårt för skuldsatta hushåll och företag att anpassa sig”, säger Winsth till TT.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist håller med om att rekordhöjningen var oundviklig:

ANNONS
ANNONS

”Vi har ett allvarligt inflationsproblem, inflationsförväntningarna ligger fortfarande för högt och Sverige behöver få upp räntan så att inte penningpolitiken fortsätter att stimulera”, säger han till nyhetsbyrån.

Läs även: Riksbanken höjer styrräntan 100 punkter [Dagens PS]

Läs mer: FI-toppen: Blir det knapert – gå till banken [Dagens PS]