Tvätta fönster kan vara både tidskrävande och inte alltid ge önskat resultat. Här är tips från proffset som har VM-guld i fönsterputsning.

ANNONS

Ivan Pleinadius är dubbel svensk mästare, har två guld och en bronsmedalj från VM i fönsterputsning. Bostadsrätterna har ställt frågor till proffset som ger sina bästa tips. Han säger bland annat att vi ska skippa diskmedlet.

”Förr hade vi handdiskmedel i tvättvattnet. Men det är olja i diskmedel numera, för att skydda händerna, och det lämnar en oljehinna på rutan”, säger Ivan Pleinadius. Ivan har jobbat som fönsterputsare i 27 år.

När är bästa tiden att putsa som amatör?
”En mulen dag då det inte regnar. Om solen skiner så börja på skuggsidan och följ efter skuggan till resten av fönstren.”

Hur ser jag till att det inte blir ränder?
”Skrapan ska göra jobbet. Torka aldrig mitt på rutan. Du ska bara torka kanterna på fönstret, om det runnit där. Och bäst att torka med är urtvättade bomullslakan.”

4 steg till snygga fönster

1. Använd måttligt av blandningen med vatten och fönstersåpa och använda en påläggare eller en svamp. En påläggare är en slags tvättpäls anpassad för fönstertvätt.

2. Gnugga hela ytan med påläggaren eller svampen.

3. Skölj svampen/påläggaren mellan varje putsning och vrid ur ordentligt.

ANNONS
ANNONS

4. Nästa steg är fönsterskrapan. På den bör gummibladet vara fräscht. Dra skrapan vågrätt från vänster till höger på fönstret med en aning lutning. Ta ett nytt tag och fortsätt tills hela fönstret är taget.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Expertens tips för att undvika vattenskador [Dagens PS]