Psykologi bakom haussen på bostadsmarknaden, anser han. Men tro är en sak, verkligheten något annat och det sistnämnda hinner till slut i kapp, varnar han.

ANNONS

”Man ser inte riskerna lika tydligt, eller man har en tendens att ignorera eller undervärdera dem. I stället söker man stödjande information till något som man gärna vill ska vara sant”, säger Richard Wahlund, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

I går kunde Dagens PS berätta att sju av tio av hushåll i SEB:s boprisindikator tror på fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden, samtidigt som rekordfå tror på fallande bostadspriser.

”Det människor tror måste inte ha något med verkligheten att göra”, framhåller dock professor Richard Wahlund, som menar att det inte bara är ekonomiska faktorer som styr prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Även starka psykologiska krafter påverkar, och psykologin är också drivkraften medan ekonomin kan sätta begränsningar. Och samma tänk finns på aktiemarknaden, enligt forskning. När det går uppåt tror fler att den trenden håller i sig, när det sedan vänder nedåt tror fler på en negativ spiral.

När en klar majoritet tror på stigande bostadspriser kan effekten bli att efterfrågan ökar, det visar en undersökning som han själv gjort bland villaspekulanter.

ANNONS
ANNONS

Just villapriserna skenar i dag utan motstycke och är på historiskt höga nivåer.

När det gäller människor och risk är risk något abstrakt för många, enligt professorn som alltså konstaterar i SvD att det finns ”en tendens att ignorera eller undervärdera” riskerna.