Dagens PS

Prisraset: En miljon billigare villa i Stockholm

villa villor bostadsrätt husköp
Det är verkligen inte läge att sälja sin villa om man kan slippa det, enligt nya siffror. Foto:TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 08 dec. 2022

Den som köpte en villa för ett år sedan och säljer den nu tappar en miljon kronor på sitt husköp, enligt nya siffror från mäklarstatistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadsmarknaden ser dyster ut för säljarna. Den ekonomiska oron håller i sig och sätter klorna i villaköparna, som avvaktar i och med de senaste räntehöjningarna från Riksbanken.

Första gången på tio år

På torsdagen presenterades ny statistik som visar att säljarna ofta tvingas att sälja billigare än begärt pris – för första gången på tio år.

“På villamarknaden var skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset negativt på riksnivå för första gången sedan december 2012, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet till SvD.

Enligt honom är försäljningstiderna långa och mäklarföretagen vittnar om att försäljningarna ofta kräver flera omvisningar och lägre priser än utrop.

ANNONS

Senaste nytt

27 procent färre objekt

I september–november såldes 26 596 bostadsrätter och 13 192 villor i hela landet. Det kan jämföras med 36 612 bostadsrätter och 16 856 villor under samma period 2021. Det framgår av Svensk Mäklarstatistiks offentliggjorda siffror.

Antalet sålda objekt föll med 27 respektive 22 procent för bostadsrätter och villor i jämförelsen med i fjol.

ANNONS

I faktiska kronor räknat föll villapriserna med i snitt en hel miljon kronor, till 6,7 miljoner för en genomsnittlig villa i november – om man jämför med början på året.

Billigare bostadsrätt i innerstan

Kvadratmeterpriset på de bostadsrätter som såldes i Stockholms innerstad föll under 100 000 kronor under samma period. Nu ligger kvadratmeterpriset på 99 000 kronor – cirka 15 000 kronor lägre än under februari och mars.

Även i Sveriges andra största stad ser det mörkt ut. Prisutvecklingen för villor i Göteborg är snarlik – snittvillan i regionen såldes i november för 5,1 miljoner och i centrala Göteborg sjönk kvadratmeterpriset på bostadsrätter till strax under 60 000 kronor.

Läs mer om att köpa och sälja villa:

Fem lyxhus till salu i december

Inget gasstöd till villaägarna

Villaägarna inga fattiglappar, säger professorn: Behöver inte elstödet

ANNONS

93 000 hushåll får lindrigare elräkning efter nyår

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS