Dagens PS

Priset för vatten och avlopp rusar – kan bli en rejäl smäll

Priset för vatten och avlopp stiger kraftigt
Priset för vatten och avlopp har ökat kraftigt på ett år. (Foto: Pexels)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 05 okt. 2020Publicerad: 05 okt. 2020

På ett år har priset för vatten och avlopp stigit betydligt mer än inflationen och priserna varierar kraftigt från kommun till kommun.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det kommer till priser för vatten och avlopp är skillnaderna mellan kommunerna stora. Det visar Nils Holgerssongruppen kartläggning av VA-priserna. I genomsnitt har priserna ökat med nästan fyra procent.

”Det finns ett investeringsbehov i många kommuner för att underhålla systemen för vatten och avlopp. Organisationen Svensk Vatten konstaterar i en rapport att investeringsbehovet motsvarar en höjning på fyra procent per år. Trots det har priserna ökat med mer än tio procent i 38 kommuner”, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen, i en kommentar till Riksbyggen.

Nordanstigs invånare betalar allra mest för vatten och avlopp – 8 680 kronor per år, medan invånarna i Solna endast betalar 1 640 kronor per år. Det betyder att invånarna i Nordanstig betalar hela fem gånger mer än invånarna i Solna.

VA-kostnaderna är generellt högst i kust- och glesbygdskommuner och lägst i tätbebyggda kommuner. I vissa kommuner skiftar priset från år till år vilket kan innebära en höjning på flera hundralappar från ett år till ett annat.

”Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken”, säger Hans Dahlin.

Här hittar du rapporten.

Läs mer: Kolla – du betalar för mycket för fjärrvärmen!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS