Dagens PS

Priserna på bostadsrätter står still – mäklare: "Normalisering"

Bostadsrätter
Priserna på bostadsrätter är oförändrade i april. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

Nya siffror visar att bostadsmarknaden stannar av – priserna är oförändrade på bostadsrätter. Det tyder på en normalisering, menar flera bostadsmäklare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna på bostadsrätter i Sverige var oförändrade i april, och för villor ökade priserna med blott 1 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men det är inte direkt något panikläge bland bostadsmäklare – snarare ser de tecken på en normalisering av marknaden.

“Nu närmar vi oss en mycket mer normal situation där hem för många miljoner inte säljs på två timmar, utan snarare två veckor. Det finns ingen anledning till överdriven oro och vi ser ingenting som tyder på vare sig ett stort ras eller ett nytt race uppåt”, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna i ett pressmeddelande.

“Räntehöjningen var inprisad”

I förra veckan höjde Riksbanken styrräntan till 0,25 punkter – vilket innebär att räntan är högre än 0 för första gången sedan 2014. Men bostadsmäklarna ser inga tecken på att någon ränteoro har påverkat marknaden för bostadsrätter och villor.

“Räntehöjningen var inprisad och den nya ränteprognosen från Riksbanken minskar snarast osäkerheten. Räntan är fortfarande så låg att hushållen har goda marginaler. Det är en utmaning att inflationen inte beror på att efterfrågan är för hög utan på utbudsstörningar. Dessutom vet ingen hur räntekänslig bostadsmarknaden egentligen är nu. Ingves orienterar med en inaktuell karta – på minerad mark”, skriver Erik Olsson fastighetsförmedling i en analys.

”Det tyder på att spekulanterna redan har räknat in den senaste räntehöjningen i sina kalkyler. Förändringen mottogs odramatiskt och var förväntad, räntebanan likaså. Eftersom det, som vi tidigare nämnt, råder en fortsatt stark efterfrågan på bostäder och fritidshus, verkar inte höjningen haft någon negativ effekt på marknaden”, skriver Fredrik Kjell, vd på HusmanHagberg.

Läs även: Sveriges bostadsmarknad ”relativt stabil jämfört med andra”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS